Safari, ili bilo koje drugo putovanje kroz egzotične predele ili pustinju, može biti velika avantura i nezaboravan doživljaj. Ako se prvi put spremate na ovakvo putovanje, imate neku predstavu i očekivanja, ali zapravo, sve što znate jeste da će biti vruće (vrelo), prašnjavo (ili puno peska) i da će biti zadivljujućih prizora koje ćete želeti da fotografišete.

Bilo da vozite kvad po pustinji, kao u Mad Maxu, ili prolazite džipom kroz rezervat ili nacionalni park, ne želite da vam nedostatak „sitnica“ pokvari doživljaj.

Šta treba da ponesete na safari

Voda – u većim količinama

Flašica vode koju obično nosite sa sobom, neće vam biti dovoljna ako ste se zaputili kroz pustinju ili džunglu, jer tamo nemate gde da je dopunite. Ako vam je safari ili druga vrsta pohoda organizovana i imate vodiča, voda je verovatno obezbeđena, ali ništa neće smetati da i sami ponesete dodatne količine. Ne samo što ćete biti žedni, nego ćete želeti i da se umijete ili ukvasite vrat ili maramu, da biste se malo osvežili. Jer, biće vruće, a možda i više od toga – suvo i vrelo, ili vlažno i sparno.

Safari šešir, bandana, naočare

Glavu morate zaštititi – safari šešir, onaj sa štitnikom za oči i produženjem pozadi za zaštitu vrata, biće zgodan, ali ne i dovoljan. Potrebna vam je i zaštita od peska i prašine preko lica, a za to vam služi bandana. Možete nabaviti i naočare koje zatvaraju deo oko očiju (puput pilotskih, ili naočara za ronjenje), da se još bolje zaštitite. Na otvorenom prostoru, kao što je pustinja, može stalno duvati vetar, koji vas zasipa peskom, a u Mad Max vožnji to će sigurno činiti vozači oko vas.

Odgovarajuća odeća i obuća

Bilo da idete na foto-safari koji podrazumeva sedenje u klimatizovanom vozilu i posmatranje i fotografisanje prizora i životinja, jašete kamilu ili se šunjate kroz žbunje, potrebno je da budete adekvatno obučeni i obuveni. Majicu i šorts možete nositi za plažu, ali za safari su vam potrebni dugi rukavi, duge nogavice i dobra obuća. Lagane i lepršave pamučne košulje širokih rukava i iste takve pantalone će vam omogućiti da vam celo telo bude pokriveno i zaštićeno od sunca, peska i prašine, a duboka, zatvorena obuća će vam omogućiti da hodate po vrelom pesku ili drugom zahtevnom terenu. Čak i ako ne bude hodanja, ostavite svoje omiljene patike kod kuće, da ih ne biste upropastili i obujte „radne“ koje bolje podnose habanje.

Idete na safari Evo sta obavezno treba da spakujete 1 Idete na safari? Evo šta obavezno treba da spakujete

Pročitajte i ovo: Životne lekcije koje naučiš na putovanjima

Eksterni punjač za telefon

Svakako imate mesta u rancu za eksterni punjač – možda vam neće biti potreban, ali ako bude, a nemate ga, proklinjaćete sebe što ga niste poneli. I na uobičajenim, dobro organizovanim rutama, može se desiti nešto nepredviđeno i pametno je da osigurate vezu sa svetom, kako biste eventualno pozvali pomoć. A možda prosto ispraznite telefon mahnito fotografišući sve ono očaravajuće prizore, koje želite da sačuvate (i pokažete na društvenim mrežama).

Ćebe za hitne slučajeve

Termo pokrivač (izotermna folija), reflektujuće ćebe – spakovano staje u džep i verovatno bi trebalo da ga držite stalno u rancu, jer je lagano, ne zauzima mesto, a može napraviti veliku razliku u hitnim slučajevima. Idete na bezbedan i savršeno organizovan foto safari, ili na par sati vožnje po pustinji, nedaleko od odmarališta. Ali biti spreman za svaki slučaj, ne znači razmišljati negativno. Samo se postarajte da u rancu imate sve one sitnice koje mogu biti od velike pomoći u nepredviđenim okolnostima. Šta radi ovo specijalno ćebe? Deluje izolaciono (štiti od vrućine danju i čuva toplotu noću), vodootporno je i reflektuje svetlost, tako da vas drugi mogu lako locirati. I ako ga nikada ne budete koristili, biće dobro da ga imate.

Energetska užina za safari

Možda ćete ogladneti, ili se umoriti i osetiti potrebu da nešto gricnete – za naporne podvige (kao što je penjanje po planini), kao i za vožnju kroz pustinju ili foto-safari, biće dobro da imate u rancu užinu koja ne zauzima mnogo mesta i koja vam podiže energiju. Energetske pločice sa medom, orašastim plodovima i suvim voćem su odličan izbor!

Štampana mapa predela

Još jedna stvar koja vam verovatno neće biti potrebna, ali će vam nedostajati ako bude, a nemate je. Karta, mapa, u štampanom obliku. U slučaju da elektronske oblike i navigaciju ne možete koristiti, staromodna mapa na papiru vam može pomoći da se orijentišete, ali i da uočite lokacije koje možete posetiti usput, ukoliko sami sprovodite svoj safari i niste vezani za grupu.

Krema za sunčanje

Koliko god da ste zaštićeni kapama, maramama, odećom, mudro je namazati lice kremom za sunčanje i ponavljati mazanje na nekoliko sati. Čak i ako se safari odvija u najudobnijoj i najbezbednijoj varijanti, bez izlaženja iz automobila, sunčevi zraci prodiru kroz prozore i možete izgoreti. Namažite lice (nos vam je najizloženiji) i ruke i svaki deo kože koji nije pokriven!

Pročitajte i ovo: WMAN intervju: Marko Mrkšić, travel specialist u agenciji Super Star Travel

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments