Mudrosti grčkih filozofa

Prepoznaj signale da ona više ne želi da bude sa tobom

Šta ona želi (i ne želi) da čuje u krevetu

Style in action: Outfit za trening

Branimir Brkljač – vreme je za nove priče

Šta devojkama najviše smeta kod muškaraca

Misterije ljudskog organizma

Koje su granice ljudske izdržljivosti

Višeljublje – model emotivnih odnosa ili opasnost za ljubavne veze

Intervju: “Goblini” o nastupu u Beogradu, emocijama i muzičkim legendama

Ako je voliš, ne dozvoli da se pored tebe oseća nesigurno

Greške koje praviš tražeći smisao u svom životu

Pet vežbi za unapređenje brzine tokom treninga

Paris Brosnan, sin poznatog glumca, započeo modeling karijeru

Svi trendovi koje moraš da ispratiš u 2018.

Šangri – la, legenda o kraljevstvu mudrosti

Šangri – la, legenda o kraljevstvu mudrosti

1/2

Legendu je verovatno  stvorila večna ljudska težnja za povratkom u raj – za skladom sa prirodom, za mirom među ljudima.

Niko sa sigurnošću ne može da kaže da li ovaj raj na zemlji ipak postoji ili je samo mit, tibetanci kažu da nas zapravo potraga za njim spečava da pronađemo raj u sebi. Uprkos tome, mnogi svetski istraživači i dalje redovno obilaze Tibetansku visoravan u nadi da će konačno pronaći ovu utopiju.

Mit o skrivenom tibetanskom raju, kraljevstvu Šangri-la, stigao je do Evrope 1580-tih godina, kada su putnici u dvoru Mogulskog cara Akbara čuli čudesne priče o svetu na dalekim Himalajima. Iako je priča ispričana u nekoliko budističkih tekstova i smatra se tibetanskom, dokazi ukazuju na to da je nastala u Indiji 962. godine.

U ovoj priči, Šangri-la, izvorno Shambhala,  mistično je kraljevstvo skriveno iza snežnih vrhova Himalaja, puno mira i sklada u kome izolovano ljudi žive u skladu sa budističkim pravilima i koji se pripremaju za taj dan kada će svet biti spreman da živi u miru. Ovde se pažljivo čuva sva mudrost čovečanstva, a stanovnici Shambhale se spremaju da spasu svet i dovedu ga u „zlatno doba“.

Shambhala je sanskritski izraz za mesto sreće, mira i umerenosti. Bez obzira na istorijske osnove, u Budizmu je postala poznata kao „Čista zemlja“, mitsko kraljevstvo koje se smatra jednako stvarnim i nestvarnim, fizički prisutnim na ovom svetu, ali isto tako i duhovnom filozofijom.

Kada je engleski pripovedač odlučio da radnju svoje romantične pustolovine smesti u Shambhalu, i nazove je Šangri-la, nije ni slutio da će ovaj pojam uskoro postati svetski sinonim za raj na zemlji. Roman objavljen 1933. godine pod naslovom Lost Horizon (kasnije je objavljen na nemačkom jeziku pod naslovom „Negde na Tibetu“), vrlo je brzo postao hit, a istoimeni film je još više zadivio ljude i pokrenuo istraživače da krenu u potragu za rajskim kraljevstvom.

Location : – Machapuchare, Nepal. (#highhillshimalayan) ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ . F o l l o w 👇 i m a g e – s o u r c e @amilypolar 🔽 We circled our glider above the terraced fields of the small village of khilong looking for a good spot to land. After twenty minutes of searching we managed to pull off a landing about a kilometer out of town. All the villagers knew of Sano Babu Sunuwar (the famous Nepali paraglider) and some of their children came running to help carry gear and proceeded to give us the warmest welcome by throwing us a party. Here's to finest of welcomes. . ➡➡➡ . Photo curated by – @dharaik . ➡➡➡ Hashtag ur photos /videos with #highhillshimalayan or simply tag us @High.Hills.Himalayanin in ur photos to get featured on highhillshimalayan ✔✔✔✔ For – more – update – post Follow – page 👉@himalayanpictures ➡➡➡ . #HHH #HighHillsHimalayan #HimalayanPictures #Himalayas #Mountains #Hills #himalayanView #TravelDiaries #EarthFocus #OurPlanetDaily #BeautifulDestinations #BestVacations #MyPixelDiary #VisualsOfLife #Streetsofhimalayas #MotherNature #WorldTravelBook #WanderLust #HimalayanDiaries #HimalayanExplore ➡➡➡ . ⭕ #INDIA ⭕ #NEPAL ⭕ #BHUTAN ⭕ #TIBET ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

A post shared by INDIA, NEPAL, BHUTAN, TIBET (@high.hills.himalayan) on

Wannabe TV

Editors choice