Albert Camus je živeo vrlo ispunjeno, ali kratko. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći kad je imao samo 46 godina. Međutim, danas važi za jednog od najboljih francuskih romanopisaca svih vremena. Podario nam je dela Samac, Kuga, Pad, Mit o Sizifu. Bio je drugi najmlađi pisac kom je uručena Nobelova nagrada za književnost (1957). Imao je 44 godine. Prvi najmlađi je bio Rudyard Kipling sa 42. Camus je bio i filozof. Povezivali su ga sa egzistencijalizmom, iako ga je u svojim radovima odbacivao. Povezivali su ga i sa apsurdizmom, granom filozofije koja proučava apsurdnosti života.

Kao francuski građanin, Albert Camus je rođen u Alžiru, u siromašnoj porodici. Voleo je da uči, ali je prigrlio i svoju buntovničku prirodu. Učestvovao je u Francuskom pokretu otpora u toku Drugog svetskog rata. Ženio se dvaput, ali je važio za ženskaroša – ulazeći u afere i sa raznim glumicama. U jednom trenutku je, pored supruge, imao i tri ljubavnice. Privatni život na stranu, Camus nam je ostavio vanvremenska književna dela, koja su danas obavezni deo lektire u srednjim školama. Ovom prilikom smo izdvojili nekoliko njegovih citata koji se tiču ljubavi i slobode…

Jedini način da se suočite sa neslobodnim svetom je da budete tako nepojmljivo slobodni, da sam vaš život postane čin pobune.”

“Čin ljubavi je u neku ruku priznanje. U njemu se, bez skrivanja, oglašava sebičnost, iskazuje se taština ili se pak otkriva istinska plemenitost.”

Poznajem samo jednu dužnost, a to je da volim.

“Potrebno je zaljubiti se, zbog svih očajanja koja ćeš osetiti svakako.”

Comments