Pomalo je ironično što je Joaquin Phoenix konačno dobio Oskara tumačeći zlikovca iz Batman stripova, budući da se oduvek trudio da izbegava mejnstrim filmove. Počevši da glumi još u detinjstvu, Joaquin Phoneix danas važi za jednog od najboljih glumaca svoje generacije, a njegova fascinantna javna persona generiše veliki hype za svaki predstojeći nastup. Izabrati najbolju ulogu Phoenixove karijere nije lak zadatak. Setite ga se u filmovima Walk the Line, Gladiator, Her, You Were Never Really Here, The Master i Inherent Vice – to nisu samo odlične role, već prikaz raznolikih snaga i energija koje Joaquin poseduje. Između njegove pedantne pripreme i velikog asortimana atipičnih uloga, uspeo je da ostane nepredvidiv.

Iako smo možda pomislili da će, nakon Jokera, od sada igrati u komercijalnijim ostvarenjima, to nije slučaj, jer je Phoenixov sledeći angažman u C‘Mon C’Mon crno-beloj porodičnoj dramediji u kojoj tumači novinara koji svog predostrožnog nećaka Jessea odvodi na putovanje kako bi istražio emotivni razvoj dece. To će biti nežni, topli performans koji se ne može više razikovati od psihotičnog Arthura Flecka.

Kako bismo pokazali koliko je eklektična Phoenixova filmografija, izdvojili smo nekoliko njegovih najpotcenjenijih uloga…

Parenthood

Joaquin Phoenix je izveo jedno od svojih najranijih filmskih performansa u klasiku Rona Howarda – porodičnoj dramediji Parenthood, kao mladi sin Helen Buckman (Dianne Wiest). Čak i u adolescentskom periodu, Phoenix odbija da preteruje u emotivnim trenucima, a rezultat je razarajući uplakani telefonski razgovor sa odsutnim ocem. Takođe je pokazao da ima talenta i u komediji, što prikazuje u odnosu sa dečkom svoje sestre kog igra Keanu Reeves.

To Die For

Ovim filmom se proslavila Nicole Kidman zbog svog izvanrednog portreta poznate ličnosti u povoju – Suzanne Stone-Maretto, dok insajderski uvidi u opsesiju slave režisera Gusa Van Santa danas izgledaju kao proročanstvo. Phoenixov doprinos je esencijalan u pogledu tame koja se krije ispod lepršave površine filma. Kao maloletni delikvent Jimmy Emmet, Phoenix uspeva da prikaže otkačeno glupiranje uznemirenog tinejdžera sposobnog za ubistvo. Odlično ume da se pravi lud i opčinjen je sa Suzanne, koja koristi njegovo toksično ponašanje.

Buffalo Soliders

Buffalo Soldiers je veoma potcenjen film koji nije zaživeo zbog lošeg tajminga. Nakon zaista uspešnog prihvaćenog debija na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2001. godine, film je bio svetski prikazan tek nakon skoro dve godine zbog straha da će se antimilitaristička satira smatrati neosetljivom nakon 11. septembra. Crna komedija prati Phoenixa kao smorenog specijalistu za snabdevanje američke vojske, stacioniranog u zapadnoj Nemačkoj. On uživa u piću, pušenju i zabavi pre nego što mu na pamet padne malverzacija o crnom tržištu. Buffalo Soldiers iznosi veoma široka zapažanja o neefikasnosti vojske i taktici radikalizacije konkurentskog okruženja, ali završetak naginje ka uznemirujućem problemu sa svojim anarhičnim apsurdom. 

Comments