Kako da u 5 koraka postanete glavni lik u svom životnom romanu

Kako da zadržite devojku

Francuzi su poznati kao zavodnici, a ovih 5 pevača žene i dalje obožavaju

Ovo su horor klasici Stephena Kinga koje bi svako trebalo da pročita

5 puta kad nas je John Cena prijatno iznenadio pre serije “Peacemaker”

Šta sve možete da pošaljete devojci umesto eksplicitnih fotografija

Kako da sebi postanete najbolji prijatelj

Umetnik Miodrag Stanišić – određen u stilu, raskošan u metodi

Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Film

Evo zašto je Jean-Paul Belmondo bio neprevaziđena ikona francuskog novog talasa

1/2

Svetom je odjeknula tužna vest da je preminuo Jean-Paul Belmondo, glumac koji je predstavljao otelotvorenje antiherojskog duha francuskog novog talasa. Harizmatični buntovnik je planetu osvojio 1960. godine, glavnom ulogom u filmu À bout de souffle (“Do poslednjeg daha”), kasnije zaigravši u nizu uspešnih franuskih filmova koji su isticali njegovu gracioznost i ležerni šarm. Prisećamo se Belmondovog nesvakidašnjeg, bogatog života…

Kao sin vajara Paula Belmonda, Jean-Paul je detinjstvo proveo u bliskom kontaktu s umetnošću. Nakon problematičnog školovanja, kad je često izigravao dežurnog klovna u razredu, amaterski je počeo da se bavi boksom, a potom je i to napustio kako bi pohađao časove glume u Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu. Uprkos očiglednom talentu, njegov bahati stav prema predavačima sprečio ga je da dobije najviše počasti kad je diplomirao 1956. godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jean-Paul Belmondo (@belmondoretro)

Belmondo je scenske uloge ubrzo zamenio serijom manjih uloga u filmovima etabliranih režisera. Njegova dominantna pojava privukla je pažnju drugih uglednih filmskih stvaraoca, ali mu je neuobičajeni fizički izgled limitirao mogućnost dobijanja određenih uloga. Bejavši “ubačen u kalup”, često je tumačio buntovnike ili obične kriminalce, kao što se to desilo u À double tour Claudea Chabrola 1959. godine.

Ipak, Jean-Paul je širu publiku osvojio godinu kasnije, u À bout de souffle Jean-Luca Godarda, gde je portretisao nezadovoljnu, amoralnu uličnu propalicu. Njegova kombinacija cinizma u stilu Humphreyja Bogarta i naivnosti prevaranta inkorporirana sa istrajnošću, spontanošću i komičnošću – obezbedila mu je simpatije gledalaca širom sveta. Ceo mit se stvorio oko Belmonda, a kritičari i gledaoci su ga poredili sa američkom filmskom ikonom – Jamesom Deanom.

Wannabe TV

Editors choice