Kanye West je američki reper, tekstopisac, producent, biznismen i modni dizajner, koji važi za jednog od najuspešnijih umetnika današnjice. Njegov jedinstveni muzički stil je u velikoj meri uticao na popularnu muziku, mejnstrim hip hop i pop kulturu uopšte. To dokazuje i njegovo bogatstvo koje premašuje 1.8 milijarde dolara.

Njegovi otvoreni stavovi i privatni život neprestano dobijaju značajnu medijsku pažnju. Reper predstavlja čest izvor kontroverze zbog svog ponašanja na dodelama nagrada, društvenim mrežama i drugim javnim sredinama, kao i zbog komentara o muzičkoj i modnoj industriji, američkoj politici i rasi. Prošle godine je vodio nezavisnu predsedničku kampanju koja je propagirala konzistentnu životnu etiku. Njegova hrišćanska vera, kao i brak sa rijaliti zvezdom Kim Kardashian, takođe obezbeđuju prekomerno medijsko pokriće.

Prodao je preko 160 miliona albuma širom sveta. Dobio je čak 22 Grammy nagrade, što ga čini jednim od najnagrađivanijih umetnika svih vremena. Rolling Stone je 6 njegovih albuma uvrstio u 500 najboljih albuma svih vremena. Time magazin ga je proglasio jednim od 100 najuticajnijih ljudi sveta 2005. i 2015. godine. Kanye je nedavno objavio i svoj deseti studijski album, Donda, koji je pripremao poslednjih nekoliko godina, ali koji je naišao na pomešane ocene kritike.

Premijera filma jeen-yuhs zakazana je za 2022. godinu. 

Naslovna fotografija: instagram.com/the.mind.of.___

Dušan Veselinović

Comments