Najmoćniji kriminalci su – obrazovani

“Prosečni ulični kriminalac neće se proslaviti u velikoj šemi poslovanja. Advokat sa aktovkom može ukrasti više novca od muškarca sa pištoljem”, poručuje Mario Puzo, pisac po čijem je delu nastala čuvena filmska trilogija.

Nasilje nije rešenje, nego poslednja i najgora opcija

Iako se stalno puca i ljudi ginu iz ovih i onih razloga, kroz celu trilogiju se provlači poruka da je uvek bolje potražiti mirno, diplomatsko, kompromisno rešenje – kad to više nije moguće, kad stvari eskaliraju i potegne se oružje, tada su životi izgubljeni, porodice se rasturaju, poslovi prestaju i novac nestaje. “Ne volim nasilje, Tome. Ja sam poslovan čovek. Krv je veliki trošak”, kaže Soloco.

Izgradite stabilnu i pouzdanu zajednicu

Porodica, prijatelji, poslovni partneri – svi ti odnosi se moraju zasnivati na poštovanju, izlaženju u susret, zajedničkim interesima, razumevanju. To je ono što je radio Don Korleone – pomagao je svima oko sebe, nudio im poštovanje i prijateljstvo i zahtevao to isto od njih.

Ponekad je posao – samo posao

Ne shvatajte stvari lično – ambiciozni kolega na poslu ne pokušava da vam oduzme nešto vaše, već da osvoji nešto za sebe, to je samo posao. Nije mnogo različito ni kad se potežu pištolji, kao što se u “Kumu” stalno dešava.

Naslovna fotografija: instagram.com/durabledialog

Brankica Milošević

Comments