Pecanje je mnogo više od sporta, što mogu da razumeju samo oni koji se njime bave. Boravak u prirodi (ponekad i višednevni), pored vode, u potpunoj tišini, predstavlja meditativno iskustvo, koje kombinuje lovačko strpljenje i veštine, sa sposobnošću opuštanja i stapanja sa prirodom. Da li ste nekada videli bučne pecaroše? Zapravo, verovatno ih niste ni videli, dok niste zapazili štapove i zabačene udice.

Dugogodišnji strastveni pecaroši vole da idu na pecanje sami, ali naravno da možete ići i sa društvom, naročito ako odlazite u lov na neku posebnu vrstu ribe, koji uključuje višednevno kampovanje i vožnju čamcem. To je odličan način za momke da se povežu, borave na svežem vazduhu, a i da ulove sebi ručak. Ako prvi put idete na pecanje, biće vam potrebna lista neophodnih stvari, oko koje svakako treba da se posavetujete sa iskusnim pecarošima.

Osnovna oprema za pecanje

Kvalitetna ribolovačka oprema je najvažnije što vam je potrebno za pecanje – štapovi, kalemovi, strune, mamci. U zavisnosti od toga gde idete i na kakav ulov ciljate, možda će vam biti potrebne i duboke gumene čizme, ili neka specijalizovana oprema. Ako ste početnik, pustite iskusnijeg pecaroša da odabere odgovarajuću opremu za vas.

Odgovarajuća odeća

Kao i lovci, ribolovci nose one prsluke sa mnogo džepova, u koje mogu da stave sve potrebne sitnice, ali možda će vam biti potrebna kabanica u slučaju kiše. U svakom drugom slučaju, biće vam dovoljno udobno u staroj trenerci i pamučnoj majici ili dukserici, a kačket ili šešir i naočari za sunce obezbediće vam zaštitu od sunca. Imajte u vidu da odblesak svetlosti na vodi može biti neprijatan za oči, čak i ako po oblačnom vremenu. Ako ćete stajati u vodi, biće vam potrebne čizme, a može vam trebati i termo donje rublje, čarape i rukavice, ako pecate u hladnoj vodi.

pecanje 1 Sve što vam je potrebno za nezaboravno pecanje

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro baviti se biciklizmom

Hrana i voda za pecanje

Pecanje može biti fizički zahtevno, tako da će vam biti potrebna hrana i piće koje će vam obezbediti visok nivo energije. Ponesite vodu, kako biste ostali hidrirani i spakujte grickalice kao što su energetske pločice, suvo voće i druga suva hrana, koja može dugo da stoji i koja vas može zasititi. Ako planirate da spremate hranu, možete poneti roštilj ili plinsku bocu za spremanje obroka. Ne zaboravite kafu ili čaj, koji će vas ujutru razbuditi i zagrejati.

Alatke za navigaciju

Аko pecate na novoj udaljenoj lokaciji, potrebno vam je da se orijentišete. Možda će biti dovoljan GPS na telefonu, ali možda će vam biti potrebna i mapa i kompas (uverite se da znate da ih koristite). Za električne uređaje biće vam potrbna dodatna baterija i možda eksterni punjač.

Pribor za prvu pomoć

Nesreće se mogu dogoditi čak i na najbolje isplaniranim izletima, a pecanje spada u takve izlete, pa vam je potreban i komplet za prvu pomoć, koji sadrži klasičan pribor – zavoje, antiseptik, lekove protiv bolova. U zavisnosti od godišnjeg doba i lokacije, mogu vam biti potrebna sredstva protiv komaraca, krema za sunčanje i lekovi protiv alergije.

Pecanje i zabava

Pecanje je prilika za odmor i opuštanje i druženje sa prijateljima, a u dugim večerima, dok se kuva riblja čorba (pecaroši znaju da očiste i pripreme ribu, a čorba je specijalitet), možete igrati karte, šah ili druge jednostavne društvene igre, koje možete poneti i koje ne zauzimaju mnogo mesta. Napravite spisak, ažururirajte ga uz konsultaciju sa iskusnijim prijateljima i obezbedite sebi sve uslove da vam pecanje bude nezaboravni događaj koji ćete želeti da ponovite.

Pročitajte i ovo: Ekstremni sportovi koje treba da isprobate (barem jednom)

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments