Kako da u 5 koraka postanete glavni lik u svom životnom romanu

Kako da zadržite devojku

Francuzi su poznati kao zavodnici, a ovih 5 pevača žene i dalje obožavaju

Ovo su horor klasici Stephena Kinga koje bi svako trebalo da pročita

5 puta kad nas je John Cena prijatno iznenadio pre serije “Peacemaker”

Šta sve možete da pošaljete devojci umesto eksplicitnih fotografija

Kako da sebi postanete najbolji prijatelj

Umetnik Miodrag Stanišić – određen u stilu, raskošan u metodi

Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Sport i zabava

Šta sve (ne) znamo o gusarima?

1/3

Gusari su nam omiljeni likovi, naročito kad pomislimo na “Pirate sa Kariba”,  kapetana Kuku iz “Petra Pana” i brojne druge filmove koji su formirali našu sliku o njima – doživljavamo ih kao simpatične zlikovce, antiheroje za koje ipak navijamo. Ali to je romantizovana slika o gusarima. Evo nekih činjenica koje će nam pomoći da formiramo realniju sliku.

Gusari su jednom prilikom zarobili Gaj Julije Cezara i držali ga kao taoca 38 dana. Za njega su tražili otkupninu od 20 talenata zlata (talenat je merna jedinica tog doba), a on im se smejao i posavetovao ih da traže 50 talenata, jer izgleda ne znaju koliko vrednog zarobljenika imaju. Kasnije je naredio da se cela posada gusara koji su ga zarobili pronađe i razapne na krst.

Neposredno pre pogubljenja 1730. godine, gusars Oliver Levasseur viknuo je okupljenoj gomili: “Neka pronađe moje blago, onaj ko ga može razumeti!” Ljudi ga još uvek traže.

Šta sve ne znamo o gusarima  Šta sve (ne) znamo o gusarima?

Većina stvari koje danas znamo o gusarima dolaze iz knjige “Opšta istorija pljački i ubistava najzloglasnijih gusara” koju je 1724. godine napisao i objavio kapetan Charles Johnson u Engleskoj. S obzirom da je ovo bio pseudonim, pravi autor nikada nije otkriven.

1800-tih godina, Amerika je izdvajala oko 20% državnog budžeta kako bi platila gusarima da ne napadaju njihove brodove – jer je tada SAD već bila nezavisna država, zbog čega je izgubila zaštitu Britanaca.

Godine 1553, Kina je pozvala 120 monaha da napuste svoj miran život meditacije i da se obračunaju sa gusarima. Ovi monasi su bili vrhunski kung fu borci koji su iste godine u četiri bitke pobili sve gusare, sa samo par žrtava na svojoj strani. Posle toga su izgubili interesovanje za rat, a gusari su ponovo preuzeli more.

Wannabe TV

Editors choice