Ako ste nervozni i anksiozni i ne uspevate da kanališete stres, da se opustite i propisno odmorite, pre nego što posegnete za lekarima i lekovima, okušajte se sa alternativom. Ali, takozvana alternativa vas nervira. Te diši, te meditiraj, te zamišljaj boje, te isprazni mozak od misli, sve neki nemogući zahtevi! Može to i mnogo jednostavnije, na način koji sigurno umete da izvedete bez problema i vrlo delotvorno – upotrebite terapiju muzikom.

Čudesna je muzika, tvrde zagovornici terapije muzikom – razvija moždane kapacitete, umiruje živce, kanališe stres, osigurava zdrav san, ublažuje bol, čak ubrzava mršavljenje!

Naučnici su utvrdili da slušanje omiljene muzike pomaže depresivnim i teskobnim pacijentima, a usput su slučajno otkrili da su žene na dijeti, koje su aktivno slušale muziku, gubile 20 odsto više kilograma, nego one koje nisu uživale u muzici. Ove koje su brže mršavile, slušale su muziku dok su vežbale, ali i u slobodno vreme pa su naučnici jednostavno zaključili da muzika odvraća pažnju od osećanja gladi, a da vežbanje čini manje napornim. Ako su žene tako lako mršavile uz muziku, vi ćete još lakše – muškarci generalno brže i lakše gube kilograme, kad se reše da povedu računa o ishrani i počnu da vežbaju. Samo još dodajte i muziku u program vežbanja i u dnevni meni – i rezultati će brzo postati uočljivi.

muzika 2 1 Terapija muzikom   ritam razvija vijuge, melodija umiruje

Ako ste nervozni i mesto vas ne drži, ne uspevate da se odmorite i opustite, pokušajte sa slušanjem svoje omiljene grupe, predlažu naučnici. U ovom slučaju nije bitna vrsta muzike, važno je da je to ono što vi volite, uz šta možete da pevate i đuskate, ili makar zasvirate “vazdušnu” gitaru – četrdesetak minuta predavanja svog mozga, tela i emocija muzici, daće dvostruko bolji (i zdraviji) efekat, nego tabletica za smirenje živaca.

Ali, kada je u pitanju nesanica, ili bol, preporučuje se ciljana muzička terapija. To znači da ne treba da slušate hevi metal pred spavanje, nego neku laganicu – najbolje džez. Još ako ne volite džez, utoliko bolje – biće vam toliko dosadan, da će vas još brže uspavati (ovo je samo delimično šala). Naučnici su utvrdili da slušanje pozadinskih ritmova (onih koji čine onu karaktističnu “vožnju” u džez muzici), umiruje srčane otkucaje i podstiče lagano disanje, pa vas tako priprema za okrepljujući san.

Comments