Ako misliš da su gladijatorske igre bile najstrašniji oblik sporta, onda verovatno nisi još čuo za neke druge sportove, koje su muškarci osmišljavali u raznim periodima istorije, kako bi se zabavili i dokazali svoju muževnost.

Bughazi

Ovo je igra nalik na polo, kojim se i danas zabavlja englesko visoko društvo, samo, nekada se koristila drugačija vrsta „lopte“…
Početkom 5. veka, konjanici persijske vosjke našli su zabavan način da unaprede (i prikažu) svoje veštine. Utakmica nalik na polo, igrala se između nekoliko stotina, pa čak i hiljada igrača sa obe strane, a loptu je predstavljala glava koze.
Veruje se da su prvi turnir osvojili turski konjanici koji su pobedili Persijance (igrali su sa glavom mrtve koze), a mongolski osvajač Džingis Kan je kasnije uveo vrlo „sofisticiranu“ promenu: pre početka meča se odrubi glava protivničkog vojnika, i zatim služi kao lopta u ovoj igri.

Ullamalitzli

Ullamalitzli je bio ceremonijalni sport koji su Asteci upražnjavali nekoliko stotina godina pre evropskog otkrića Amerike. Igrao se tako što se dve ekipe takmiče ko će prvi provući malu gumenu loptu kroz kameni obruč, a u igri su za manevrisanje loptom mogli da koriste samo svoje kukove, kolena i kose kamene zidove. Igra se završavala kada jedna od ekipa postigne pogodak.
Igra je bila popularna među narodima Meksika i srednje Amerike i pre Asteka, a poznato je da su je igrali i Maje. Sam sport nije bilo toliko krvav – sve do samog kraja, kada bi usledilo prinošenje žrtve bogovima – a žrtva je bio kapiten gubitničkog tima.

Knattleikr

Vikinški sport, o kome se ne zna puno, ali sigurno je da je bio brutalan i nasilan, jer im je služio kao vežba za borbu. Iz nejasnih opisa u islandskoj “sagi”- istoriji Vikinga koja se prenosila usmeno stotinama godina pre nego što je konačno zapisana u 13. veku, ovaj sport se najpribližnije može opisati kao nasilan kriket. Glavna razlika između današnjeg i vikinškog kriketa je u tome što danas igrači ne očekuju ​​da neće preživeti do kraja utakmice. Vikinzi su međutim (sudeći prema nekoliko zapisa) u toku mečeva ubijali jedni druge bez nekog posebnog razloga – čisto, iz sporta.

francisco deane 457549 Umri muški – najbizarniji sportovi u istoriji
Comments