Hatha joga

Termin generiše fizičke položaje, disanje i meditaciju. U hatha jogi položaj se zadržava, kako bi se postigao fokus na disanje, a telo naviklo da bude opušteno u raznim položajima. Dobra je za početnike koji tek grade fleksibilnost, a napreduje se sporije nego u drugim oblicima – međutim, ovde je duhovni put naglašen i uči se disanje kroz čakre.

Joga moći

Ovo je naporno vežbanje u kome je pokret i disanje povezano, a položaji u brzim sekvencama prelaze jedan u drugi. Oznojiće vas kao i vežbanje u teretani, pa ako smatrate da je to muževnije, nego da lagano napredujete i postižete fleksibilnost, smirenost i fokus, i ako volite da se krećete i znojite, to je za vas.

 

Broga

Još jedan hibrid izmišljen za muškarce iz zapadnog sveta – vežbe osmišljene da vas napregnu i oznoje i da vam ojačaju mišiće. Ovde se mnogo pažnje posvećuje snazi, pa je broga dobra kao dopuna drugim sportovima (boks i ostali kontakt-sportovi) kako biste postigli fleksibilnost i smanjili povređivanje u borbama i mečevima. Poboljšava kardiovaskularni sistem i upravljanje stresom.

Hot joga

Da, ona je vruća. Izvodi se na visokim temperaturama i u vlažnim uslovima, a ne preporučuje se onima koji već nisu savladali neke nivoe joge i sada traže nove izazove. Vežba se na temperaturama od 30 do 45 stepeni i prilikom vežbanja dolazi do intenzivnog znojenja, pa je potrebno stalno hidriranje za vreme vežbanja. Nije za svakoga – samo za joga ekstremiste.

Brankica Milošević

Comments