Vikinzi su bili u Americi pre Kolumba

Kao “otkrivač “Amerike i dalje važi Kolumbo, mada je sam pojam “otkrivanja Amerike” sumnjiv, jer arheološki dokazi jasno govore o tome da je Severna Amerika bila nastanjena ljudima već 20.000 godina, a Kolumbovo putovanje je bio samo prvi korak na putu prema naseljavanju Evropljana na ovaj kontinent.

Drevne civilizacije, poput Egipćana i Feničana su imale dovoljno dobre brodove da dođu do Amerike, iako postoji jako malo smernica koje na to ukazuju. Brodovi Rimskog carstva su bili veliki kao borbeni brodovi iz 18. veka i mogli su sa lakoćom da prepolove Atlantik, ali nema dokaza da su to i učinili. Novije teorije o kojima se još uvek raspravlja, kažu da su Kinezi stigli u Ameriku pre Kolumba, iako ni za ovo nema fizičkih dokaza.

Ali, neosporni su dokazi da su Vikinzi bili u Americi, a njih dodatno podupiru tvrdnje iz skandinavskih saga. Prema sagi Grenlanđana, do prvog je otkrića došlo sasvim slučajno kada je trgovac krenuo na put prema Islandu 896. godine, izgubio se na moru zbog magle i jakih vetrova i završio nadomak kopna prekrivenog šumama. On se ovde nije iskrcao, nego je pronašao put do kuće, a njegova priča je stotinak godina kasnije nadahnula izvesnog . Leifa Erikssona da nabavi brod i krene u istraživanje nepoznatog. Saga kazuje kako se Leif sa posadom iskrcao na kopno današnje Kanade, a za ovo postoje fizički dokazi.

Prošlog veka, arheolozi su otkrili čitavo vikinško naselje na Njufaundlendu, velikom ostrvu u Kanadi. Na severnom delu, poznatom kao L’Anse aux Meadows, pronađeni su dokazi koji savršeno odgovaraju Leifovom putovanju opisanom u sagi Grenlanđana.

Priča dalje kaže da je istim putem na novi kontinent dospeo Thorfinna sa suprugom Gudrid, a njihov sin Snorri, smatra se prvom evropskom bebom rođenom u Severnoj Americi. Nedugo zatim, vikinška porodica zajedno sa posadom napušta severnoameričko naselje i prolazeći pored Grenlanda i Norveške, pronalaze najzad svoje mesto na Islandu.

Veruje se da su odustali zbog stalnih napada lokalnih plemena i da Vikinzi nikada nisu trajno nastanili Ameriku upravo zbog jakog otpora domorodačkih Indijanaca.

 

Brankica Milošević

Comments