Svet književnosti i lepo napisane reči u svakom čoveku budi neka osećanja i emocije koje se često ne mogu ni objasniti. Ne pridajući značaj godinama, obrazovanju, razmišljanjima ili nečemu drugom, knjiga fascinira svakoga od nas i svakome pruža priliku da je uzme u ruke i doživi na svoj, sebi svojstven način. Sigurno ste bar nekad nekoga pitali da vam predloži neko zanimljivo delo savremene ili klasične književnosti kako biste pročitali, pa pod tom pretpostavkom vam donosimo našu preporuku za dela koja bi trebalo da su deo vaše opšte kulture i da se nađu u vašoj čitalačkoj evidenciji.

“Uliks” Džejms Džojsa

Roman je pisan u periodu od 1914. do 1922. godine u tri grada, Cirihu, Trstu i Pariz. Naziv Uliks predstavlja latinsku verziju imena Odiseja, a roman prati život tri glavna lika u toku samo jednog dana, 16. juna 1904. godine u Dablinu. Ovo delo predstavlja krunu Džojsovog opusa, a pored toga i jedan od najbitnijih romana u istoriji književnosti. Ostalo je zabeleženo da je Džejms Džojs 1904. godine bratu Stanislavu rekao:”Vidiš li onog čoveka koji je upravo odskočio u stranu da ga ne bi pregazio tramvaj? Zamisli da ga je pregazio, koliko bi odjednom sve što je taj čovek učinio postalo značajno. Ne za inspektora, već za svakoga ko ga je poznavao. A tek njegove misli… To je ta moja ideja o značaju trivijalnih stvari koju bih želeo da prenesem dvema ili trima ubogim dušama koje će možda i pročitati ono što napišem.” Upravo ova rečenica pokazuje inspiraciju za kasnije ostvarenje, pa se nadamo da će vas upravo i navesti da odete do biblioteke ili obližne knjižare i da “Uliks” bude vaš izbor.

uliks2 Knjige koje MORATE pročitati bar jednom u životu

“Majstor i Margarita” Mihaila Bulgakova

Nastao u drugoj polovini 20. veka, roman “Majstor i Margarita” je odmah po svom objavljivanju stekao veliku pažnju književne kritike. Pripadajući ujedno i avangardi i modernizmu, ovo delo u sebi sadrži veoma bitno pitanje smisla života i umetnosti. Ovo pitanje, najbitnije za svu književnost koja je ikada nastala, u romanu je postavljeno tako da zadire u temelje celokupnog istorijskog korpusa, a književno je nastalo tako da se savršeno uklapa u veliko iskustvo svetske književnosti.  “Majstor i Margarita” je roman koji će vas posle čitanja ostaviti u dubokim mislima, razmišljanjima o krucijalnim i najbitnijim stvarima života, roman koji će vam se sigurno dopasti i naterati da mu se opet vratite.

mim Knjige koje MORATE pročitati bar jednom u životu
Comments