Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Umetnost i kultura

Muške knjige koje TREBA da pročitate

“Grimus”

Salman Rušdi, angloindijski pisac, poznat po Satanskim stihovima, zbog kojih ga je proganjala muslimanska zajednica i koga je Homeini osudio na smrt zbog vređanja proroka Muhameda. Grimus je njegov prvi roman, objavljen daleke 1975. godine, koji je prošao nezapaženo i kod kritičara i kod publike. Ne mogu da shvatim zašto, jer je savršen, na način na koji je savršen Markesov roman “Sto godina samoće” i Fuentesov “Terra Nostra”. Možda zato što podseća na najčuvenije latinoamerikance nije detektovan kao autentičan, a možda je napravljen ogroman kulturološki propust u dodeli Nobela (i kod Fuentesa i kod Rušdija).

“Limeni Doboš”

Ginter Gras, nemački pisac. Javnost se podelila kada je otrkivena činjenica da je Gras bio član nacističke omladine, deo režima koji je kritikovao, ali ko nema leševe u bunaru prošlosti, neka ide među svece, mi ostali živimo među ljudima i dajemo sve od sebe. Po romanu “Limeni doboš”, snimljen je istoimeni film, jedan od retkih u istoriji filma koji nije odstupio od knjige, osim po obimu događaja i koji je verno preslikao atmosferu i likove Grasove uvrnute priče o Oskaru dobošaru, koji je odbio da poraste.

2212 Muške knjige koje TREBA da pročitate

“Autostoperski vodič kroz galaksiju”

Daglas Adams, jedan od kraljeva britanskog humora, uz čuveni Leteći cirkus Monti Pajtona (napisao neke skečeve za Cirkus). Vodič je prvobitno bio serijal radio-drama, a postoje bar dve verzije filma – ni jedna nije loša, ali je daleko od knjige. Ako mislite da mu nije mesto među velikim književnim imenima, onda verovatno ne volite ni Teri Pračeta, ni Nila Gejmena, a to je šteta, stvarno.

Ne ograničavajte svoj književni ukus na žanr, istražite i pronađite ono najbolje što nude pisci različitih žanrova, senzibiliteta, kulture i percepcije. Možete jednako voleti Dostojevskog i Bukovskog, a ako mnogo i svašta čitate, znaćete zašto je sve na svetu povezano i šta je zajedničko Džordž R.R. Martinu, tvorcu megapopularnog serijala “Pesme leda i vatre”, po kome se snima ultramegapopularna serija “Igra prestola” i Luisu Bromfildu koji je isto napisao jedno metar knjiga (30 komada) do polovine prošlog veka i nikada nije bio toliko popularan među savremenicima, iako je osvojio Pulicerovu nagradu.

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Izvor fotografija: www. pinterest.com, www.elitedaily.com

Aleksina Đorđević

Wannabe TV

Editors choice