Previous
Next
Main 2 1003x1024 Pitali smo vas šta muškarce čini “slabima” i vreme je da razgovaramo zašto to treba da se menja
young handsome man thinking posing white 3 6 1003x1024 Pitali smo vas šta muškarce čini “slabima” i vreme je da razgovaramo zašto to treba da se menja

Pitali smo vas šta muškarce čini “slabima” i vreme je da razgovaramo zašto to treba da se menja

Ako želite da budete “pravi muškarac”, postoji dugačak spisak stvari koje su vam “zabranjene” – bar vam tako društvo poručuje. Kada sve to stavimo na jedno mesto, postajemo svesni sa kakvim se pritiskom muškarci suočavaju – i zašto to mora da se menja.

1 1 Pitali smo vas šta muškarce čini “slabima” i vreme je da razgovaramo zašto to treba da se menja
2 1 Pitali smo vas šta muškarce čini “slabima” i vreme je da razgovaramo zašto to treba da se menja
3 1 Pitali smo vas šta muškarce čini “slabima” i vreme je da razgovaramo zašto to treba da se menja
4 1 Pitali smo vas šta muškarce čini “slabima” i vreme je da razgovaramo zašto to treba da se menja
5 Pitali smo vas šta muškarce čini “slabima” i vreme je da razgovaramo zašto to treba da se menja
6 Pitali smo vas šta muškarce čini “slabima” i vreme je da razgovaramo zašto to treba da se menja
7 Pitali smo vas šta muškarce čini “slabima” i vreme je da razgovaramo zašto to treba da se menja
10 Pitali smo vas šta muškarce čini “slabima” i vreme je da razgovaramo zašto to treba da se menja
9 Pitali smo vas šta muškarce čini “slabima” i vreme je da razgovaramo zašto to treba da se menja

Spisak je beskonačan, a ovo su samo neke od odlika toksične muškosti, kojoj svi zajedno moramo stati na kraj! 

Šta je zapravo toksična muškost? Odgovor nam je dao David Ramadani, diplomirani psiholog i psihoterapeut, iz centra za psihoterapiju, koučing i psihološko savetovanje Beautiful Minds.

555. Pitali smo vas šta muškarce čini “slabima” i vreme je da razgovaramo zašto to treba da se menja

Zamke toksične muškosti

“Da bismo odgovorili na pitanje šta je toksična muškost, prvo moramo znati šta je muškost”, prvo je naglasio Ramadani.

Muškost se definiše kao posedovanje tradicionalnih karakteristika koje odlikuju muškarca. To bi bio neko ko je asertivan, snažan, kontrolisan i hrabar. Ako je ovo definicija muškosti, toksična muškost je koncept prenaglašene muškosti, objašnjava psihoterapeut.

Muškost postaje toksična kada šteti mentalnom zdravlju te osobe ili povređuje nekoga oko sebe. Primer toksične muškosti je kada muškarac postane otvoreno agresivan prema ženskom partneru kako bi pokazao dominaciju i moć. Još jedan primer toksične muškosti je da osoba nikada ne pokazuje emocije jer se na emocije gleda kao na žensku osobinu pa može biti okarakterisan kao muškarac koji je osetljiv i slab”, definiše Ramadani.

I muškarci i žene se suočavaju sa istim problemima: sa depresijom, anksioznošću i mentalnim bolestima, ali statistika kaže da je veća verovatnoća da će muškarci počiniti suicid kao rezultat ovih problema, upozorava psihoterapet.

“Jedan od razloga zašto više muškaraca izvrši suicid je taj što postoji stigma oko traženja i dobijanja pomoći. Ako muškarac ide na psihoterapiju ili pokušava da pomogne sebi tako što radi na svom mentalnom zdravlju, često bude okarakterisan kao slabić. Iz tih razloga i nametnutog pritiska društva, muškarci ređe traže stručnu pomoć, povlače se, izbegavaju suočavanje sa problemima psihološke prirode, i traže rešenje u autodestruktivnom ponašanju ili potpunom izolacijom”, pojasnio nam je.

 Hajde da to promenimo!

studio portrait brutal bearded male grey vignette background 4 2 2 1 Pitali smo vas šta muškarce čini “slabima” i vreme je da razgovaramo zašto to treba da se menja

“Pravi” muškarci brinu o sebi - i mogu biti sve što požele

Netoksična muškost znači biti svoj, šta god to za vas značilo. Potrebno je mnogo više hrabrosti da osetimo tugu, da plačemo kada nam se zaplače, da potražimo pomoć, da zakažemo pregled – jer to nije ono što muškarci “treba” da rade. Upravo to je i poruka Movembra, pokreta za podizanje svesti o zdravlju muškaraca, zbog kojeg se u toku novembra širom sveta puštaju brkovi!

“U cilju suzbijanja toksičnog uticaja preterane muškosti na mentalno zdravlje, mi kao društvo moramo da normalizujemo traženje pomoći i lečenje. Društvo treba da prenese poruku da je u redu da se ne bude u redu. Ono što pojedinac može da uradi je da prvenstveno osvesti probleme koje mu ovakvi stavovi nameću. Takođe, može početi od toga da ne podstiče dodatno ovakva uverenja već da postepeno počne da ih preispituje, da osvesti na koji način mu štete i da počne da ih menja”, govori David Ramadani.

Svako od nas može da pomogne u tome tako što otvoreno priča o svojim problemima, ne osuđuje muškarce koji pokazuju emocije i ohrabruje svakog na traženje stručne pomoći, poručuje psihoterapeut.

“Za kraj, odustanite od bilo kog ekstrema, validirajte svoja osećanja i umesto da težite tome da vas drugi prihvate i validiraju, vodite računa o svom mentalnom zdravlju jer je najvažnije od svega da vi budete dobro”, zaključak je Davida Ramadanija, čije savete možete čuti i na Instagram stranici Beautiful Minds.

Ako se osećate tužno, usamljeno, depresivno, uplašeno ili zabrinuto – sve je u redu sa vama. Ne potiskujte ove emocije i ne držite ih skrivenim samo zato što to muškarci treba da rade – već razgovarajte, potražite pomoć, suočite se sa problemom – odbacite teret koji društvo nameće. 

Nosite šta god želite, odaberite hobi koji vas istinski zanima – i brinite o sebi. Nega vaše kože, kose i brade učiniće da se osećate bolje i samouverenije. Poklonite sebi vreme svaki dan, upoznajte svoje potrebe, a Afrodita Man proizvodi za negu brade će vam pomoći da izgledate i osećate se samo svoj

Afrodita Man - za muškarce koji se ne plaše da budu svoji

Bilo da puštate brkove tokom Movembra, ili želite da vaša brada izgleda lepo i negovano, najbolji način da to postignete su Afrodita Man proizvodi za kompletnu negu brade i brkova!

Afrodita Men linija ima 4 osnovna proizvoda za negu brkova ili brade, namenjenih za čišćenje, oblikovanje i stilizovanje.

Afrodita Men šampon za bradu namenjen je temeljnom čićenju kože brade i vlasišta. Obogaćen je uljem zlatne jojobe, koje umiruje nadraženu kožu i hidrira je. Dovoljno je samo utrljati ga u bradu i isprati za svež izgled i miris!

pr 1 Pitali smo vas šta muškarce čini “slabima” i vreme je da razgovaramo zašto to treba da se menja
pr 2 Pitali smo vas šta muškarce čini “slabima” i vreme je da razgovaramo zašto to treba da se menja

Afrodita Men balzam za bradu će nakon pranja kožu i dlake omekšati i pripremiti za dalje oblikovanje. Balzam sadrži ulje zlatne jojobe, kokosa i makadamije, kao i pantenol. Vlasište će biti nahranjeno, svilenkasto i mirišljavo!

pr 2 Pitali smo vas šta muškarce čini “slabima” i vreme je da razgovaramo zašto to treba da se menja

Afrodita Men ulje za negu brade i kože donosi vrhunski osećaj nege. Jedinstveni kompleks negujućih ulja organskog argana, zlatne jojobe i makadamije će vaše brkove i bradu omekšati i pomoći im da rastu ujednačeno i gusto.

pr 3 Pitali smo vas šta muškarce čini “slabima” i vreme je da razgovaramo zašto to treba da se menja
pr 4 Pitali smo vas šta muškarce čini “slabima” i vreme je da razgovaramo zašto to treba da se menja

Afrodita vosak za negu brade je tu za savršeno oblikovanje. Pčelinji vosak, karite maslac i negujuća ulja u ovom vosku će bradu i brkove negovati, a takođe ćete lako postići željeni oblik.

pr 4 Pitali smo vas šta muškarce čini “slabima” i vreme je da razgovaramo zašto to treba da se menja

Vreme je da počnete da istinski uživate u vremenu odvojenom za negu – da osetite slobodu i osmehnete se svom odrazu u ogledalu! Pustite brkove u novembru – ili kad god poželite – a  negujte ih uz Afrodita Men proizvode!

Screenshot 1 1 Pitali smo vas šta muškarce čini “slabima” i vreme je da razgovaramo zašto to treba da se menja

Više o Afrodita Men liniji za negu brade pročitajte na sajtu, Instagram i Facebook stranicama.