Kada dođete do razgovora za posao, znači da je vaš CV razmotren i pozitivno ocenjen i sada treba da ostavite dobar utisak na osobu koja će vas intervjuisati. Osim uputstva da se pojavite na vreme, da budete uredni i pristojni, ljubazni (ali ne i servilni), ovo su najčešća pitanja, koja pre svega, treba ispravno da shvatite. Šta zapravo ispitivač želi da čuje, kada vas postavlja ovakva pitanja?

Recite mi nešto o sebi

Ovo je ležerno, otvoreno i široko pitanje, ali vi niste kod terapeuta i ne treba da pričate o svom detinjstvu. Odnosno, ne treba da govorite o aspektima svog života, koji nisu bitni za posao, već o svojim vrednostima i iskustvima,  o tome zašto mislite da su vas prethodna iskustva pripremila za ovaj posao. Možete pomenuti svoj porodični život u kontekstu da ste, brinući se o porodici naučili da prihvatate odgovornosti, da se borite i ne strahujete pred izazovima, o periodu školovanja, kada ste razmišljali da biste voleli da se bavite ovakvim poslom, preko drugih poslovnih iskustava, u kojima ste stekli stabilnost i uverenje da treba da tražite više od sebe i od života, da oprobate sebe i dokažete svoje sposobnosti – u suštini, o tome da ste zreli i spremni za novi zadatak i novo poglavlje u svom životu.

Koje su vaše slabosti

Poenta ovog pitanja nije da otkrijete svoje slabosti (teško mi je da ustanem ujutru, jer sam noćni tip, inertan sam i teško donosim odluke…), već da govorite o tome šta ste preduzeli da rešite svoje slabosti.

Na primer, slabost vam je što imate tremu i niste ubedljivi kada govorite pred većom grupom ljudi. To nije odgovor koji će vam doneti dobru ocenu. Potrebno je da o toj slabosti govorite u kontekstu osnaživanja. Dakle, svesni ste da vam to ne ide baš prirodno i spontano, pa ste se bavili pozorištem, kako biste prevazišli strah od javnog nastupa, ili ste pohađali neki kurs iz te oblasti i usvojili neke tehnike koje vam pomažu da prevaziđete tremu i da iznesete prezentaciju ili vodite sastanak bez problema.

Ponekad, ljudi navode perfekcionizam kao slabost, ali to se u poslovnom svetu ne smatra slabošću, osim ako nemate neki snažana odgovor u kome objašnjavate kako upravljate svojim perfekcionističkim težnjama, da biste stvorili bolje ishode u radnom okruženju.

Koji je najveći poslovni izazov koji ste imali i kako ste ga rešili

Iako je pitanje sastavljeno od dva pitanja, vašeg potencijalnog poslodavca zapravo ne zanima druga polovina pitanja. Kada opisujete izazov, potrudite se da budete što objektivniji i neutralniji, da ne predstavljate sebe kao žrtvu, niti da nekome dodeljujete ulogu negaitvca. U odgovoru se usredsredite na to kako ste osmislili korake za rešavanje situacije, kao zrela i profesionalno sposobna i odgovorna osoba, koja je u stanju da se konstruktivno suočava sa izazovima.

Comments