Imate li vi neka pitanja za mene

Budite spremni da postavite neka pitanja, kako biste pokazali da ste radoznali i uzbuđeni što ćete biti deo te priče. Dodatna pitanja postavite na osnovu onoga o čemu ste već razgovarali, ali možete imati i neka sopstvena, već spremna pitanja, kao što su “šta vam se najviše sviđa u vašem poslu?”, “sa kakvim izazovima se srećete vi (ili vaš tim)?”, “možete li mi dati neke primere projekata na kojima bih potencijalno radio?”…

I evo još nekoliko opštih saveta za poslovni intervju, koje treba da imate na umu.

Negativna iskustva predstavite tako da se transformišu u pozitivna. Ovo je naročito bitno kod razgovora o slabostima, izazovima i neuspesima. Govorite o tim iskustvima sa apsekta šta ste iz njih naučili, kako ste ih prevazišli, odnosno, kako ste neku sledeću sličnu situaciju rešili zahvaljujući tim iskustvima.

Imajte spremne primere – ako je pitanje “koje su tvoje snage?” nije dovoljno da kažete da imate snažnu radnu etiku, već je potrebno da to potkrepite nekim primerom.

Nemojte pripremati odgovore tako da ih učite napamet, skicirajte ih, kao teze. Kad imate nekoliko teza, onda možete slobodnije da se izražavate i zvučaćete prirodnije i spontanije.

Pored svega, najvažnije je da budete autentični, jer to je najubedljivije i ostavlja najbolji utisak. Ukoliko se trudite da date odogovre koje mislite da ispitivač želi da čuje, ili da igrate ulogu samopouzdane osobe, ostavićete površan i polovičan utisak, osetiće se da nešto nije u redu. Predstavite sebe, na najbolji način, ali to predstavljanje ne treba da bude fasada, već prezentacija onoga što zaista imate da ponudite.

Naslovna fotografija: instagram.com/rsimacourbe

Brankica Milošević

Comments