Možda maštate o trenutku kada ćete dati otkaz i svima sasuti u lice sve što ste godinama prećutkivali, ili kako ćete proslaviti napuštanje posla kao da slavite Novu godinu, ili imate neki sopstveni scenario.

Ipak, kada dođe trenutak da ispraznite desk, pozdravite se sa kolegama i verovatno poslednji put siđete niz stepenice kojima ste se toliko puta popeli, možete otkriti da to uopšte nije tako lako. Čak možete imati i osećanje krivice što napuštate kompaniju u kojoj ste godinama radili, koliko god da ste uzbuđeni što započinjete novo životno poglavlje.

Napuštanje posla podiže u vama mešovita osećanja koja niste očekivali i koja vas mogu iznenaditi i ma koliko bilo primaljivo da prosto oduvate svoj stari posao na putu ka novim avanturama, mnogo je pametnije da to uradite u tonu ljubaznosti i zahvalnosti. To je, pre svega, dobro zbog vaše profesionalne reputacije, naročito ako nastavljate da radite u istoj branši. Zapravo, ono na šta treba da ciljate su preporuke, koje vam mogu pomoći da brže napredujete i kolegijalna iskustva koja će vam ostati u najboljem sećanju (i vama i kolegama).

Napuštanje posla sa ljubaznošću i poštovanjem

Najavite otkaz unapred

U svakoj kompaniji postoji otkazni rok, tako da napuštanje posla najavljujete mesec dana ili najmanje dve nedelje unapred. Ako postoje opcije koje ostaju u papirima, odlučite se za „sporazumni prekid radnog odnosa“ – to je kao i sporazumni razvod. Ne morate više da se volite i da ostanete zajedno, ali morate poštovati plodove zajedničkog rada.

Vaši nadređeni su poslovni ljudi koji razumeju da ste na nekom drugom mestu videli veće šanse da napredujete i razvijate svoju karijeru, ali morate im dati dovoljno vremena da pronađu zamenu. U zavisnosti od kompleksnosti i nivoa odgovornosti posla koji obavljate, to može biti i duži period od nekoliko meseci, jer možda firma treba vašu zamenu da pošalje na obuku.

Budite srdačni i ljubazni

Održavajte ljubazne i srdačne međuljudske odnose svo preostalo vreme koje provodite na tom poslu – želećete da neke od tih odnosa sačuvate, jer vaše bivše kolege postaju vaši poslovni kontakti, a nikad ne znate da li ćete opet sa nekim od njih sarađivati ubuduće, na nekom drugom puslu.

Zapamtite da je svet mali i da se tračevi prenose svetlosnom brzinom – loš utisak o vašem ponašanju naći će put do novog poslodavca mnogo pre nego što mislite. Naravno, računa se kakvi ste bili sve vreme, a ako ste bili na nivou, ne dozovlite sebi da na odlasku padnete ispod nivoa i napuštanje posla vidite kao priliku za prosipanje besa i ogorčenja. Vaša ljubaznost i kolegijalnost (osim vrednog rada), preporučiće vas i bez ikakve zvanične preporuke.

napustanje posla 2 Napuštanje posla u stilu: Kako da date otkaz ljubazno i sa zahvalnošću

Pročitajte i ovo: Ako mrzite svoj posao – ideje koje će vam pomoći da pronađete profesionalnu sreću

Transparentno napuštanje posla

Vaš poslodavac treba da zna zašto napuštate posao – promet je normalan i očekivan u savremenom poslovnom svetu, pa vam niko neće zameriti, bez obzira na razlog, dokle god ste jasni i transparentni. Možete reći da ste osetili kreativni zamor, da hoćete da se oprobate u nečemu drugom, da tražite veću zaradu i mogućnost napredovanja, da ste dobili bolju ponudu – ili sve to, ako je to skup razloga zbog kojih najavljujete napuštanje posla.

Transparentnost je potrebna iz dva razloga – zbog korektnih međuljudskih odnosa i zbog mogućnosti da vam poslodavac ponudi bolje uslove i pokuša da vas zadrži.

Izrazite zahvalnost

Vesti o otkazu trebalo bi da saopštite poslodavcu lično, čak i ako više od svega želite da ga izbegnete. Bilo bi uljudno i da zatim napišete pismo zahvalnosti, koje može biti cirkularno i upućeno svim šefovima i kolegama, odnosno, poslodavcu, šefu i timu čiji ste bili deo. Izrazite zahvalnost za vođstvo i podršku, priliku da učite i rastete, navedite nešto što ste naučili, zahvalite kolegama na saradnji, recite da vam je bila čast i zadovoljstvo da radite u tom timu u okviru te kompanije – ako tako osećate. Ako ne, dovoljno je da zahvalite na saradnji i prilici za sticanje dragocenog iskustva.

Napuštanje posla i obezbeđivanje podrške

Vaš odlazak će možda poremetiti strukturu organizacije posla i fer je da ponudite pomoć i podršku osobi koja će vas zameniti, ako znate ko je to. Možda ćete imati vremena da u otkaznom roku uvedete tu osobu u posao, a ako ne ili ako vaša zamena još nije određena, možete napraviti plan tranzicije, uputstva i smernice koje ćete ostaviti budućoj zameni i možete ostaviti kontakt i napomenu da ćete rado pomoći u bilo čemu i da vam se slobodno obrati ako ima bilo kakve dileme i pitanja.

Napredujući u karijeri, negujte liderski i mentorski duh, koji će privlačiti mlađe zaposlene i biti vam od koristi u sastavljanju timova u budućnosti.

Ne ogovarajte bivše šefove i kolege

Ako nemate reči hvale za svoje bivše poslodavce i kolege, budite suzdržani i krećite se oko „dragocenog iskustva“ kada vas neko pita. Mudro je da učinite napor i navedete dobre stvari koje sigurno postoje, čak i ako možda nisu bile dobre za vas. Dva razloga – prvo, ne želite da date nikome nikakav materijal koji bi vas kopromitovao (ne želite da budete viđeni kao neko ko ogovara), a drugo, ni jedna vrata za sobom ne treba da zalupite, ako ih možete tiho i pristojno zatvoriti u tonu poštovanja i zahvalnosti.

Pročitajte i ovo: Pronađite svrhu u poslu: Ostvarite profesionalni uspeh uz ove savete

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments