Ako želite da postignete uspeh, pronađite svrhu, umesto da jurite svoje strasti – pokazuju istraživanja. Veliki deo svrhe u životu predstavlja svrha u poslu, a to je mnogo širi koncept nego „ostvarivanje snova“.

Izvikana poslovica da ako radite ono što volite, nećete raditi ni jedan dan, nije realna. I kada vam hobi u kome ste strastveni postane posao, morate da radite neke dosadne i naporne stvari, koje su deo svakodnevice posla, koliko god on uzbudljiv i zanimljv bio. Pitanje smisla vam nudi mnogo više nego pitanje strasti – možete razviti posvećenost poslu za koji ste uvereni da je važan i svrhovit, čak i ako je to najdalje moguće od vašeg posla iz snova.

U suštini, svrha u poslu je vrlo bliska ideji posla koji volite, jer možete voleti neki posao iz mnogih razloga – bez očekivanja da vam taj posao bude zabavan ili da vas usreći, što je fokus na strast u poslu. Kada vam je stalo do onog što radite – jer volite osećaj da ste dobro obavili posao, da ste vredan član zajednice, da dajete svoj doprinos, radite nešto korisno, edukativno ili oplemenjujeće. Svrha se više odnosi na pristup poslu i na pronalaženje svog mesta u društvu, nego na to koliko se dobro osećate dok radite.

Fokus na svrhu u poslu usklađuje ono do čega vam je stalo sa strastima i vrednostima i uticajem koji želite da imate.

Istraživanja pokazuju da oni koji traže posao koji im donosi radost i koji u poslu traže strast, imaju veću verovatnoću da ne uspeju u svojoj potrazi, ili da napuste posao za manje od godinu dana, od onih koji veruju da strast u poslu zapravo znači pronalaženje nečega što za njih ima smisla.

U nizu istraživanja, otkriveno je da je sama strast slabo povezana sa učinkom zaposlenih na poslu. Umesto toga, kombinacija strasti i uporosti i sposobnost zaposlenog da se drži svojih ciljeva kada se suoči sa preprekama, dovode do produktivnosti i boljih rezultata.

Ova istraživanja potkrepljena su srodnim nalazima o tome da je pogrešno uverenje da je strast fiksirana – ili je imate, ili ne. Ispostavilo se da se strast može razviti. Kao rezultat toga, možete isprobati mnogo različitih poslova u potrazi za onim pravim, koji uključuje strast, bez uzimanja u obzir činjenice da vremenom možete zavoleti svoj posao i razviti strast zajedno sa veštinama, samopouzdanjem i odnosima koji omogućavaju da osetite strastvenost i posvećenost u poslu.

389A4606 Pronađite svrhu u poslu: Ostvarite profesionalni uspeh uz ove savete

Sako i pantalone: MonaMan, Majica: Tommy Hilfiger, Sat: Bomar, Patike: Buzz, Naočare: Optiplaza

Pročitajte i ovo: Znaci da je vreme da nađete novi posao

Ako verujete da vas nešto prosto ne „pali“ i tražite momenat da „kliknete na prvu“, imate veću verovatnoću da budete nezadovljni bilo kojim poslom i da odustanete od novih aktivnosti čim se pokaže da su naporna.

Postoji još ograničenja, kada je u pitanju strastvenost u poslu – ona je korisna samo ako se drugi slažu sa vašom strašću i ako je izražena u odgovarajućem kontekstu. Strast vas takođe može učiniti previše samouverenim i arogantnim i dovesti vas u situaciju da druge nervirate, ili da vas iskorišćavaju zbog vaše sklonosti ka nekom delu posla.

Na primer, ako radite u prodavnici i strastveno ste skloni umetničkom pakovanju kupljenih predmeta (naročito ako su za poklon), slaganju na police, uklapanju i organizovanju, možete se naći u situaciji da vam i kolege i kupci prebacuju da trošite suviše vremena na ono što nije važno – drugi ne vide svrhu u kreativnom upakivanju, a kupci možda propuštaju prevoz ili kasne zbog toga što vam treba toliko vremena da ih uslužite. Na isti način, možete se naći pretrpani poslom u magacinu, slažući robu na police i praveći mesta za pristiglu isporuku, jer su vam kolege rekle da to niko ne radi bolje od vas. To je sigurno tačno, kao i to da sav posao prepuštaju vama i da ga više niko drugi i ne radi, a da vi to možda i ne primećujete. A kad primetite, možete se osećati izigrano i frustrirano, umesto da se osećate kao koristan član kolektiva.

Sa druge strane, kada pristupate tražeći svrhu u poslu, možete pronaći smisao i u stvarima koje vam nisu zanimljive i izazov u stvarima kojima se plašite da niste dorasli. Možete učiti i napredovati, a sa produbljivanjem svog pristupa poslu i svoje posvećenosti, možete razviti i strast, ili barem, stabilno osećanje da volite to što radite.

Ako očekujete da posao unese strast i radost u vaš život, imate nerealna očekivanja, koja verovatno nikada nećete (u potpunosti) ispuniti. A ako unosite sebe, svoju energiju, inteligenciju i veštine u posao – možete zavoleti gotovo bilo koji posao. Kao i u svakom odnosu – možete razviti zdravu i stabilnu vezu, ili se upuštati u prolazne strasti, sa trajnim i rastućim osećanjem nezadovoljstva i neispunjenosti.

Pročitajte i ovo: Ako mrzite svoj posao – ideje koje će vam pomoći da pronađete profesionalnu sreću

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Đorđe Đoković

Comments