Upravljanje vremenom je goruće pitanje svakog savremenog čoveka, rastrzanog obavezama, i na poslu i u privatnom životu. Dan prosto nije dovoljno dug za sve što imate da obavite, a ako se ubrzate i nastavite u ritmu mašine, zdravlje neminovno trpi posledice i sagorevanje je samo pitanje vremena. Uz neophodno postavljanje prioriteta i pravljenje rasporeda, Pomodoro tehnika upravljanja vremenom vam može pomoći da se bolje organizujete ne prelazeći svoje granice izdržljivosti, jer je to struktuiran metod koji se sastoji od procesa, alata, principa i vrednosti, koji vam pomaže da se nosite sa vremenom, ostanete produktivni i sačuvate energiju.

Mnogima od nas je trka sa vremenom poput borbe sa zmajevima – to je nadmoćni neprijatelj i prosto nemamo šanse, sagorećemo na kraju. Međutim, ovaj metod upravljanja vremenom pomaže vam da pretvorite vreme u svog saveznika, upravljajući stresom i povećavajući produktivnost.

Pomodoro tehnika upravljanja vremenom: Kako radi?

Poboljšan fokus i koncentracija

Pomodoro tehnika koristi fiksne vremenske intervle za fokusiran rad, obično 25 minuta, nakon čega sledi kratka pauza. Ovaj struktuirani pristup održava um budnim i angažovanim, značajno smanjujući sklonost ka odlaganju i omogućavajući dublji fokus na zadatke.

Bolje upravljanje vremenom

Tehnika podstiče svesniji pristup raspodeli vremena, koja omogućava preciznije praćenje načina na koji se vreme troši na različite zadatke. Kada imate uvid u to za šta vam treba najviše vremena, a u čemu gubite vreme, možete bolje planirati svakodnevne zadatke u odnosu na njihovu težinu i rokove.

Manji stres na poslu

Redovne pauze, koje su sastavni deo Pomodoro tehnike, pomažu u sprečavanju mentalnog zamora i smanjivanju nivoa stresa. Ova struktura obezbeđuje da radni periodi budu intenzivni i produktivni, dok pauze nude neophodne trenutke opuštanja, promovišući zdraviji balans između rada i odmora.

Bolji timski rad i fleksibilnost

Dok svaki član tima radi po svom Pomodoro rasporedu, tehnika podstiče struktuiraniju i efikasniju komunikaciju. Definisanje specifičnih intervala za saradnju i individualni rad smanjuje prekide i omogućava članovima tima da efikasnije planiraju vreme interakcije, uključujući zamenu parova za različite zadatke ili perspektive.

Prilagidljvost različitim zadacima

Tehnika se može prilagoditi različitim vrstama zadataka i stilovima rada – tradicionalni model postavljen na 25 minuta intenzivnog rada, ali prava snaga tehnike leži u njenoj prilagodljivosti prirodi zadatka, bilo da zahteva intenzivniju koncentraciju, ili kreativnije razmišljanje u slobodnoj formi. Zbog toga tehnika predstavlja svestrani alat za širok spektar aktivnosti i projekata.

Pročitajte i ovo: Kako upravljaju vremenom oni koji postižu svoje ciljeve

AI za lični rast 1 Pomodoro tehnika upravljanja vremenom vam pomaže da se bolje organizujete   evo kako

Da li je Pomodoro tehnika za vas?

Da li vam se događa da radite na određenom zadatku i onda odjednom prekidate, da biste odgovorili na poruke u mesindžeru, obavili neke zadatke iz drugog projekta, obavili telefonski razgovor – i vreme je proletelo, a vi još niste stigli ni do polovine primarnog zadatka?

Ili – rok se bliži, a vama dovršavanje posla izgleda kao nemoguća misija – što više vremena provodite na zadatku, on deluje sve složenije.

Ili, dok radite na nečemu stalno se pitate da li je to prava stvar, da niste nešto zaboravili, da li možda postoji bolji način da to uradite…?

Ili – pokušavate da se koncentrišete, a kolege vas ometaju i raspon vaše pažnje se sve više smanjuje, a greške umnožavaju.

Morate da postignete više ciljeva do kraja radnog dana ili nedelje, a vi ne znate ni kako da počnete?

Sve te situacije dešavaju se svima – svi se suočavaju sa sličnim problemima znajući da treba da se usredsrede na zadatak koji imaju, ali toliko toga ih ometa u izvršavanju. To je uobičajeno kada radite pod pritiskom rokova i Pomodoro tehnika svima može biti korisna, bilo da radite u kancelariji ili od kuće.

Kako Pomodoro tehnika funkcioniše?

Kada um shvati da je vreme ograničeno, da ga ne možemo zaustaviti, ni vratiti, ni usporiti, možete se osećati vrlo nesigurno i anksiozno.

Pod tim pritiskom, odgovori koje frustrirani um nalazi nisu funkcionalni – pokušavate da radite brže i više, da nađete prečicu ili promenite pristup i nijedna opcija nije tako efikasna. Vaši pokušaji da se ubrzate ili da improvizujete, mogu doneti još više frustracije, krivice i zamora. Odugovlačenje i niska produktivnost posledice su anksioznosti koju osećate kada ne znate kako da se nosite sa činjenicom da vam ne uspeva da kontrolišete vreme.

Pomodoro tehnika pomaže mozgu da prepozna te nezgodne trenutke i nauči da se nosi sa njima, što je od presudnog značaja za pronalaženje funkcionalnih odgoora i postizanje ciljeva. I ne radi se samo o tajmeru – tajmer je najistaknutiji deo tehnike, ali radi se i o prepoznavanju problema koji vam oduzimaju vreme, o koncentraciji i disciplini (u čemu tajmer pomaže).

Napravite eksperiment i odredite zadatak. Podesite tajmer na 25 minuta. Radite na zadatku i samo na zadatku 25 minuta. Kada se tajmer oglasi, napravite pauzu od pet minuta (podesite tajmer) – za to vreme proverite društvene mreže, odgovorite na poruku, ustanite i prodegnite se. Kad se zvono ponovo oglasi, radite još 25 minuta sa pet minuta pauze. Na svaka četiri ciklusa od 25 minuta napravite dužu pauzu (od 10 ili 15 minuta), koju ćete iskoristiti da odete do toaleta, pijete vodu, užinate, spremite kafu, skoknete do prodavnice, ili samo brzo hodate gore-dole stepenicama, da se malo razmrdate i podstaknete cirkulaciju.

Radite ovo isto bilo da radite od kuće, ili ste u kancelariji, ili spremate ispit i pokušavate da učite, dok vam sve drugo skreće pažnju. Potrebno je malo vremena da prihvatite disciplinu i da primetite njene pozitivne efekte. Ako vam to teško pada, možda će vam biti podsticajno da angažujete partnera za odgovornost – kolegu iz kancelarije, prijatelja koji takođe radi od kuće ili sprema ispit, nekog ko će iz istih razloga kao i vi želeti da se bolje organizuje i da isproba disciplinoano i efikasno upravljanje vremenom za sopstveno dobro. Kada se sa nekim udružite, razmenjujete utiske i prijavljujete se jedan drugom, imate jasan osećaj da niste sami, već ste sa nekim zajedno na izazovnom zadatku, koji ćete lakše savladati udruženim snagama. Vremenom, možete otkriti da vam je zgodnije da pravite pauze od dva minuta na svakih 25 minuta, jer su vam potrebne duže pauze na četiri ciklusa (15 do 20 minuta) i da vam je dovoljno da na kratko ustanete, radite nešto (protežete se, dišete, pijete vodu) i skrenete svoju pažnju sa posla, da biste obnovili budnost i energiju za sledeći ciklus od 25 minuta.

Na ovaj način steći ćete osećaj da, iako ne možete uticati na protok vremena, možete optimalno koristiti svoje vreme i povećati koncentraciju, energiju i nivo zadovoljstva obavljenim poslom.

Pročitajte i ovo: Strategije za bolje upravljanje vremenom

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments