Da li se pitate kako to drugi, izgleda, imaju više vremena od vas – spremaju sebi zdrave obroke, vežbaju dva puta dnevno, imaju aktivan ljubavni život, provode se, idu na utakmice i koncerte, gledaju i komentarišu popularne serije? Kako sve stižu? Vi se osećate kao isceđen limun pokušavajući da izbalansirate posao i privatan život i dan nikad nema dovoljno sati.

Osećate se kao na traci za trčanje, razapeti između stalnih hitnih intervencija i ne osećate da napredujete u životu – kao da trčite u mestu. Svi imaju 24 sata na raspolaganju, ali pojedini jednostavno bolje koriste svoje vreme, jer određuju prioritete i bolje se organizuju.

Ovo su korisne strategije za bolje upravljanje vremenom:

Odredite prioritete

Vaš komšija ne pere automobil brže od vas, ali ima vreme koje je odredio za ovu aktivnost. Izbor onoga što vam je važno i određivanje kada ćete se nečim baviti predstavlja strukturu vašeg dana (i nedelje). Pojedine stvari koje su vam važne ne volite da radite, a druge volite, određene nevažne stvari volite da radite, ali ne stižete. Zato pri određivanju liste prioriteta imate izbor – možete odlučiti da nešto uradite i staviti to u vrh liste, možete nešto smatrati nevažnim i ignorisati ga, a možete i platiti nekome da to uradi umesto vas. Koju ćete opciju izabrati, zavisi od vaših ciljeva i proračuna – šta je za vas najbolje i najkorisnije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHRIS CURTIS (@chris_curtis_)

Pročitajte i ovo: Strategije za kontrolu vremena koje provodite na društvenim mrežama

Uradite to

Ono što vam je u vrhu liste prioriteta jeste nešto za šta preuzimate punu odgovornost i ulažete napor, znanje, vreme i energiju da to uradite na najbolji način, bez obzira da li vas taj posao ispunjava, ili spada u dosadne i neizbežne obaveze. Kada na listi imate više takvih stvari, rešite prvo onu koja vam najteže pada, jer to je deo svake strategije za bolje upravljanje vremenom. Ono što volite da radite, lakše ćete uraditi koliko god bilo zahtevno i obimno, a kad čekirate prvo ono što vas najviše opterećuje, automatski se osećate bolje i bliže ispunjenju ciljeva.

Ignorišite to

Stvari koje strategija za bolje upravljanje vremenom potiskuje na dno liste nisu toliko važne. Možda biste voleli da se pozabavite njima, ali one nisu prioritet. Možete ih ignorisati bez osećanja krivice, jer ne dodaju vrednost vašem danu, a možete ih raditi usput, kad se ukaže prilika. Ako, na primer, volite da čitate stručne časopise, ili magazine o automobilima, biciklizmu, hortikulturi, kućnim ljubimcima (i to ne na aplikacijama, nego u štampanom obliku), a to je nevažna aktivnost za koju ne možete da izdvojite vreme od produktivnog dela dana, možete ih nositi sa sobom i čitati na stanici, u čekaonicama, u taksiju. Možete ih poređati strateški po kući – u kupatilu, u kuhinji, pored fotelje na kojoj volite da sedite kad pijete kafu i prelistati ih kad god imate trenutak predaha i kad vam padnu pod ruku. Možete sa radošću kupovati svaki novi broj, iako ćete tek vikendom imati malo vremena za čitanje časopisa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHRIS CURTIS (@chris_curtis_)

Pročitajte i ovo: Strategije za ekonomičniju potrošnju vremena od jutra do večeri

Platite nekome da to uradi

Kad počnete više da cenite svoje vreme, donosite bolje odluke – ideja je vodilja strategije za bolje upravljanje vremenom. Ono što je potrebno uraditi, a nije pri vrhu vaše liste prioriteta i pritom vas taj posao opterećuje (košenje trave u dvorištu, unošenje uglja, čišćenje kuće, iznošenje nameštaja koga želite da se otarasite, raskrčivanje garaže…) platite nekome da to uradi umesto vas. Napravite analizu i proračun i kada je u pitanju vožnja. Koliko vam vremena treba da se odvezete na posao i vratite i da platite parking? Možda vam se više isplati da se vozite autobusom, ili možda određenim danima možete vi voziti (kada je potrebno da posle posla odete u nabavku, na primer), a ostalim danima možete koristiti prevoz, ili se voziti taksijem. Kada vas neko drugi vozi, za to vreme možete slušati podkast koji vas zanima, ali nemate dovoljno vremena da ga poslušate, možete slušati muziku, koristiti omiljene aplikacije, čitati novine ili časopis, odgovarati na poruke i dopisivati se sa prijateljima.

Ako je tačna izreka da je vreme novac, onda je tačno i da vaše vreme vredi novca kojim ćete ga platiti.

Naslovna fotografija: instagram.com/chris_curtis_

Đorđe Đoković

Comments