Luksuzni automobili za većinu ljudi znače velika imena – Ferrari, Lamborghini, ili Porsche. Ali ako tražite nešto glamurozno i sofisticirano, što izaziva divljenje i poštovanje, predstavljamo vam pet manje poznatih automobila, koji nikada nisu ušli u masovnu proizvodnju i ostali su retki (i neverovatno posebni).

Fisker Tramonto

Fisker je brend koji je već godinama na periferiji mejnstrima – pre desetak godina zajedno sa Teslom lansirao je sopstveni ekološki model, dok je nedavno predstavio savremeni električni SUV. Sa ovom zapanjujućom kolekcijom, Fisker je počeo 2007. godine i početni modeli su kreirani pod okriljem poznatog dizajnera automobila i osnivača kompanije Henrik Fisker, genija koji stoji iza Aston Martin’s Vantage i DB9, kao i iza Tesla modela. Ovaj Tramonto sa B8 motorom, zasnovan je na Mercedes SL kabrioletu, sa karoserijom po meri i zadivljujućim novim dizajnom. Iako nema podršku Poršea ili Mercedesa, iza njega stoji reputacija jednog od najslavnijih svetskih dizajnera automobila.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fiskerati (@fiskerati)

Alpina Z8 Roadster

BMW-ov Z8 kabriolet, uživa izvesnu popularnost poslednjih godina, ali dok original nikada nije imao smisla, kao celina (sa svojim vrhunskim B8 motorom M divizije i ručnim menjačem), BMW tuner Alpina, preuzeo je koncept i napravio svoju verziju. Alpina je odbacila standardni pogonski sklop i zamenila ga verzijom istog 4,4-litarskog B8 motora, sa automatskim menjačem. Šasija je, takođe, ponovo podešena da bude udobnija i zaobljenija i tako smo dobili planinsku krstaricu, pre nego trkački auto – upravo ono što je njegov izgled sugerisao i što su kupci želeli.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rafi (@rafi_motors)

Pročitajte i ovo:  Ovo su najglamurozniji automobili Jamesa Bonda

Touring Superleggera Sciàdipersia

Italijanska kompanija za proizvodnju kupea, na sličan način kao i Fisker, samo što se, umesto na ime osnivača, oslanja na decenije stručnosti i iskustva. Luksuzni automobili, kao što je Aston Martin DB5, iz ove kompanije, nose pečat ultra lagane konstrukcije. Pošto je decenijama bio neaktivan, brend se vratio, pretvarajući moderne superautomobile u remek-dela ograničene proizvodnje, za veoma bogate klijente. Sciàdipersia je samo jedan od njegovih novih modela, dizajniran kao elegantni i izduženi kupe, baziran na Maseratijevom Gran Turismu. Odlikuje ga potpuno prilagođena karoserija sa karakterističnom estetikom koja jednako pripada prošlosti i budućnosti. Ključni element je hrom – iako to nije neobično za moderne automobile, ovde imamo pravi polirani aluminijum, ili hromirani čelik. Dostupan i kao kupe i kao kabriolet, GT je jedan od najsofisticiranijih automobila u svetu.

Eunos Cosmo

Najsavremeniji, najglamurozniji i najskuplji luksuzni automobili obično se ne povezuju sa Mazdom, ali tokom japanskog finansijskog buma devedesetih godina prošlog veka, pomerene su granice. Ambiciozna Mazda, lansirala je više novih brendova, sa dosta tehnološke podrške. Najspektakularniji bio je Eunos Cosmo – ime Cosmo korišćeno je ranije, na prvom Mazdinom automobilu sa rotacionim motorom, sredninom šezdesetih, ali je ovaj iz devedesetih promenio igru i podigao je na viši nivo – kao prvi i jedini motor sa tri rotora, dva turbo punjača i prvi automobil na svetu sa digitalnom satelitskom navigacijom, dostupnom preko ekrana osetljivog na dodir. Bez nekih prepoznatljivih oznaka, diskretni Eunos Cosmo predstavlja enigmu u svetu automobila – dobro održavani modeli vlasništvo su kolekcionara koji prepoznaju diskretni šarm ovog automobila.

Venturi 300 Atlantique

Venturi je bio francuski proizvođač superautomobila iz osamdesetih i devedesetih, koji je imao za cilj da parira Poršeu i Ferariju, što je kulminiralo njegovim konačnim ostvarenjem – 300 Atlantique. Ovaj B6 sportski automobil mogao je da se meri sa Poršeovim modelima, kao i sa Ferarijevim, koji nisu bili automobili za svaki dan. Atlantique je uspotavio ideju superluksuznog automobila, za svakodnevnu vožnju. Proizvedeno je samo šest ovakvih, sa volanom na desnoj strani, što ga čini izuzetno retkim u Engleskoj, a njegov čist i sofisticiran izgled ima i danas mnogo poštovalaca.

Luksuzni automobili možda nisu praktični, i svakako nisu porodični, ali predstavljaju prestiž, kolekcionarsku strast i ekskluzivnost, a dovoljno je prijatno razgledati ih i razgovarati o njihovoj posebnosti.

Pročitajte i ovo:  Ovo su revolucionarni sportski automobili koji su krasili postere 80-ih

Naslovna fotografija: instagram.com/rafi_motors

Đorđe Đoković

Comments