Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Kad ti uspeh izmiče i veruješ da si luzer

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Savladaj 10 veština rešavanja problema

Taktike za izbegavanje “sagorevanja” na poslu

Buba – retro i uvek u trendu

Buba – retro i uvek u trendu

Ovaj period se smatra vrhuncem popularnosti bube, ali ona zapravo, nikada nije prestala. Počele su modifikacije i prilagođavanja (i naljutila fanove) – 1972. godine uveden je model Super Beetle (kod nas 1302 i 1303) kada je klasično prednje vešanje zamenjeno Mc-Pherson ramenima, a ravno vetrobransko staklo je postalo oblo. Još promena dizajna – branici, krila, svetla i migavci, mnoge su razočarale, a najveći fanovi su smatrali to svetogrđem. Počele su kritike i na račun sporosti i nedovoljne atraktivnosti i modifikacije su nastavljene, dok nije dobijen automobil koji je prosto svima i svuda skretao pažnju. Stvar prestiža je bila “budženje” bube – ugradnja originalnog Porscheovog motora.

Kada je 1999. godine biran automobil XX veka, u čemu su učestvovali novinari iz celog sveta, harizmatična buba je završila tek na četvrtom mestu i to samo iz političkih razloga, opšte je mišljenje. Buba se našla iza Forda T, Minija i Citroena DS (Žabe), a ispred zemljaka Porschea 911 – zato što svet nije mogao da dozvoli da se omraženom Hitleru pripišu zasluge za stvaranje ovog automobila.

Gotovo da nema mesta na planeti gde se buba nije obrela, a bukvalno svuda postoje klubovi njenih obožavalaca, koji se okupljaju, upoznaju, druže i razmenjuju iskustva na buba-skupovima.

buba 2 2 Buba   retro i uvek u trendu

Pošto danas postoji izraz retro za stvari koje prevazilaze i zaobilaze modne trendove, jer su voljene i vrednovane i na taj način uvek aktuelna, buba se odlično uklapa – zapravo, kada bi se pravila naj-retro lista, zauzela bi prvo mesto.

U novije vreme, kompanija Volkswagen je dizajnirala novu bubu, u duhu originalnog modela – ima mnogo novina u izgledu i performansima, gotovo ni jedan element prvobitne bube nije ostao sasvim isti, a najveću raznovrsnost nudi snaga motora – ljubitelji nove bube mogu da biraju između benzinskih i dizel motora i snazi od 105, 140 i 160 konjskih snaga, a za obožavaoce brzine postoji i verzija sa motorom od 200 konjskih snaga.

Pa, ako kupujete automobil i želite nešto posebno, što će govoriti o vašoj individualnosti i veri u ličnu slobodu, a ne o dubini vašeg džepa, razmislite o nekom modelu bube, retro i uvek u trendu.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice