Mate Rimac, hrvatski biznismen, vlasnik i osnivač kompanije električnih superautomobila pod nazivom Rimac Automobili, kao i kompanije Greyp Bikes, ugovorio je posao svog života. Ovaj uspešni mladi biznismen postao je većinski vlasnik čuvene firme Bugatti Automobiles, a njegova kompanija Rimac Automobili postala je Rimac Grupa. Za samo deset godina, kompanija Rimac je od start upa postala kompanija svetskog ranga, formirana u saradnji sa Porcheom i firmom Volkswagen Group. Na mestu izvršnog direktora Rimac Grupe nalazi se Mate Rimac, koji zadržava svojih većniskih 37% udela u ovoj kompaniji, dok Rimac Grupa sada poseduje 55% udela u kompaniji Bugatti Automobiles.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rimac Automobili (@rimac_automobili)

Iako će na tržištu Bugatti i Rimac nastaviti da nastupaju kao zasebni brendovi, sedište i kompletan razvoj oba brenda biće stacionirano u Hrvatskoj. Rimac Grupa biće podeljena na dva sektora, Rimac Technology i Bugatti Rimac. Rimac Technology će biti nezavisna kompanija koja će se baviti razvojem, proizvodnjom i snabdevanjem baterijskim sistemima, kao i pogonima i ostalim EV komponentama, dok će se Bugatti Rimac zadržati na proizvodnji automobila. Ovo je veoma značajna vest u svetu moderne tehologije i među velikim imenima automobilske industrije, i veliki korak napred za Mate Rimca.

Mate Rimac je u autoindustriju ušao kao dvadesetjednogodišnjak, time što je razvio Concept One, a potom i Rimac Neveru, automobil od 1900 konjskih snaga, koji je vredan čitavih 2.4 milona dolara. Rimac se u svojoj karijeri specijalizovao za razvoj tehnologije za električne automobile, uključujući baterije, ali sam je izjavio kako to ne znači da će Bugatti od sada proizvoditi isključivo električne automobile. Ipak, najavio je da u bliskoj budućnosti možemo očekivati i električne modele Bugattija, odnosno da će naslednik poznatog Bugattijevog modela Chiron najverovatnije dobiti hibridni pogon.

Comments