Danas postoji bolest zavisnosti od interneta, telefona, društvenih mreža, igrica, kojoj podležu oni koji u virtuelnom svetu nalaze mnogo više ispunjavajućeg sadržaja, nego što je onaj koji imaju u realnom životu, u porodici, među ljudima koji ih okružuju. Ovaj oblik bekstva od realnosti jednako je opasan kao i svaki drugi, osim što možda manje vidljivo ili sporije narušava fizičko zdravlje. Ipak, svi koristimo savremenu tehnologiju i sredstva komunikacije, jer su nam potrebna, korisna i neophodna u poslu, kao i u privatnom životu. I svi manje-više balansiramo na ivici od tehnološke zavisnosti, gubimo previše vremena otvarajući nasumično sadržaje na internetu, stalno smo okruženi uređajima o čijem zračenju se čak više i ne govori, kao da smo prihvatili da smo svakako ozračeni i u nekoj meri kontaminirani modernim stilom života. Ali možeš da održiš zdrave granice i da svesno koristiš – i ne koristiš – tehnologiju. Evo korisnih strategija za tehnološku detoksikaciju.

Uvedi zone bez uređaja

Korisni je stvoriti vremenske i prostorne zone u kojima ćeš (sebi) zabraniti upotrebu tehničkih uređaja. Recimo, odredi da nećeš mobilni nositi u spavaću sobu niti ga imati pri ruci tokom večere. Takođe, možeš da odrediš vreme kada prestaješ sa korišćenjem društvenih mreža, odnosno, vreme kada ćeš biti „onlajn“. Tako ćeš dobiti vreme za sebe, druženje, posvećivanje porodici, šetnju, čitanje, koje ti inače stalno nedostaje.

Ne mora svaki izlazak da se dokumentuje

Gde god da ideš, prosto je normalno da izvadiš telefon i snimaš događaj i emituješ ga uživo – kao da smo zaboravili da se provodimo tako što ćemo se prepustiti utiscima i zabeležiti ih u srcu i sećanju. Na koncertima, za stolom u kafani, na žurkama, svi snimaju. Da bi posle gledali kako su se provodili. Ova navika da između sebe i sadržaja koji smo došli da pratimo ili da u njemu učestvujemo, stavimo oko kamere, sabotira naše prisustvo u sadašnjem trenutku.

Neka ti telefon ne bude stalno na vidiku

Kad nešto radiš, stavi mobilni u fioku – tako ti neće biti ispred nosa i nećeš te mamiti da pogledaš „šta ima novo“ a ako te neko zove, čućeš ga i biće ti pri ruci. To je samo mali trik, ali pomaže.

mobilni 2 Osvešćeno korišćenje tehnologije i tehnološka detoksikacija
Comments