Ako voliš da nosiš sat, verovatno zapažaš i kakve satove nose drugi ljudi, a prema vrednosti sata možeš lako da proceniš status (a i ukus) osobe koja ga nosi. Bogati vole da nose unikatne satove, nezamislivo skupe, koji su dizajnirani samo za njih. Vrednost sata se ne procenjuje samo po vrednosti materijala (zlato, dijamanti, platina…) već i po vremenu koje je uloženo u izradu, prema funkcijama, jedinstvenosti i drugim nematerijalnim vrednostima, kao što su priče koje se kriju iza svakog od ovih najskupljih satova.

Meteorski sat Louis Moinet

Vrednost ovog ručnog sata je 4.600.000 dolara, a za njegovu izradu upotrebljeno je svemirsko kamenje – meteori. Postoji samo četiri primerka ovog mehanizma i svaki se po nečemu razlikuje od ostalih. Tourbillon Moon sadrži ručno obrađen komadić retkog meteora zvanog Dhofar 455 i predstavlja autentičan komad Meseca koji je pao na Zemlju pre nekoliko hiljada godina.

U sat Tourbillon Asteorid ugrađen je tajanstveni meteorit Itqiy, koji se formirao hiljadama godina u blizini Sunca, pre nego što je pao na Zemlju. U satu Tourbillon Rosetta nalaze se i delovi veoma retkog meteora Sahara 99555 za koji se pretpostavlja da potiče sa Merkura. Stručnjaci su procenili da je taj kamen star preko četiri i po milijarde godina!

Hublot-Big Bang

Ovaj sat košta 5 miliona dolara i ceo se sastoji od jednog jedinog materijala – od dijamanata. Majstor je ovaj sat sastavio od 1280 dijamanata, od kojih svaki ima najmanje tri karata. Pre izrade ovog sata, potraga za odgovarajućim dragim kamenjem je trajala godinu dana po celom svetu, a rezultat je fascinantan. Dijamante je obradio čuveni draguljar iz Njujorka, pazeći da svaki dijamant ima isti rez. Vlasnik ovog šljaštećeg dijamantskog ručnog pokazivača vremena je poznati reper Džej Zi.

Comments