Kako da u 5 koraka postanete glavni lik u svom životnom romanu

Kako da zadržite devojku

Francuzi su poznati kao zavodnici, a ovih 5 pevača žene i dalje obožavaju

Ovo su horor klasici Stephena Kinga koje bi svako trebalo da pročita

5 puta kad nas je John Cena prijatno iznenadio pre serije “Peacemaker”

Šta sve možete da pošaljete devojci umesto eksplicitnih fotografija

Kako da sebi postanete najbolji prijatelj

Umetnik Miodrag Stanišić – određen u stilu, raskošan u metodi

Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Automobili i tehnologija

Pitanja na koja nauka još uvek nema odgovor

1/2

I pored ogromnog napretka nauke i značajnih otkrića u poslednja dva veka, još uvek postoje neka intrigantna i bazična pitanja, na koja nauka još uvek nema odgovor.

Da li je tamna materija glavni sastojak univerzuma

Vasiona je beskonačna – opšteprihvaćeno je stanovište, a utvređeno je i da se ona neprestano širi. Ali, ljudskom posmatranju i saznanju je dostpuan svega delić vasione – 5 do 20 procenata. Ostatak je predstavljen kao tamna materija, koju ne možemo da vidimo i detektujemo i ne umemo da objasnimo. Naučnici pretpostavljaju da ona postoji, jer to pokazuju razna merenja mase i gravitacije – u toj jednačini, merljivi elementi su jedan faktor, a nemerljiv faktor koji bi mogao da objasni neusklađenost vidljivog i prisutnog (a ne vidljivog), jeste tamna materija.

Poreklo života

Nauka i dalje ne može da rekonstruiše kako je sve počelo. I pored pretpostavke da je život nastao u moru, u laboratorijama ne mogu da se stvore uslovi za kreiranje života i potvrdu te pretpostavke.

život 768x1024 Pitanja na koja nauka još uvek nema odgovor

Ima li drugih oblika života u svemiru

Logična pretpostavka je da nismo sami u beskrajnom svemiru, jer zašto bi samo na jednoj planeti u nepreglednoj i beskrajnoj raznolikosti univerzuma, postojali uslovi za život? Nauka je utvrdila da tih uslova ima i na drugim planetama, a nagađa da život na njima možda i postoji, ali nema alate da to registruje i potvrdi. Još jedna pretpostavka je da su vanzemaljci superiorni i da se uspešno kriju od primitivnih Zemljana.

Šta čini i definiše svest

Nauka ne uspeva da sagleda dubinu i širinu definicije svesti i sapliće se na pitanjima kao što su, da li životinje imaju svest, ili je možda svest proizvod uma? Da li postoji slobodna volja, ili su sve naše akcije nečim uslovljene? Da li je moguće napraviti veštačku inteligenciju, koja bi razvila svest? Svim ovim pitanjima stvaraoci iz oblasti naučne fantastike bave se na vrlo maštovit način, pišući zanimljive knjige i scenarija za popularne serije i filmove – a sve njihove varijacije ne nude konačne odgovore, baš kao ni nauka.

Wannabe TV

Editors choice