Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Pitanja na koja nauka još uvek nema odgovor

Pitanja na koja nauka još uvek nema odgovor

Da li postoje paralelni svetovi

Još jedna (omiljena) tema naučne fantastike – znamo da su ljudska čula ograničena i da verovatno ne možemo da opažamo sve što postoji. Ali mašta može da nadiće trodimenzionalnsot i da zamisli paralelene svetove, u više dimenzija. I matematičari tako razmišljaju, ali odgovarajućih dokaza nema.

Čega ima na dnu okeana

Iako su naša saznanja o svemiru ograničena, ipak znamo više o univerzumu, nego o sadržaju okeana – samo 5 procenata sadržaja svetskih okeana pristupačno je istraživačima. Tamne dubine okeana ostaju nepristupačne, jer do njih ne dopire sunčeva svetlost, a u vodi vlada ogroman pritisak. Do sada, naučnici su otkrili neobična stovrenja koja svetle u mraku i emituju zračenje.

Kako stati na put globalnom zagrevanju

Veliki problem savremenog čovečanstva je globalno zagrevanje i povećana emisija karbon dioksida, što rezultira klimatskim promenama. Industrija najviše remeti klimu i čelnici vodećih industrija osećaju pritisak da nešto učine po tom pitanju. Za sada, jedino što je moguće uraditi, jeste pošumljavanje i ozelenjavanje. Naučnici ne znaju da li je uopšte moguće dovoljno ublažiti posledice globalnog zagrevanja, pre nego što situacija ne postane kataklizmična.

globalno zagrevanje 682x1024 Pitanja na koja nauka još uvek nema odgovor

Možemo li da zaustavimo starenje i produžimo život

Večna čežnja ljudskih bića je da dostignu moć, koja bi im sačuvala mladost i produžila život. Medicina napreduje, ali nije ni blizu tačke kada će lečiti sve bolesti (velike nade polažu se u genetski inženjering), a kamoli zaustaviti starenje i produžiti život. I ovo je uzbudljiva tema naučne fantastike, koja nas navodi na razmišljanje.

Šta su crne rupe

Koliko se zna, crne rupe su mesta sa ogromnom silom gravitacije koje usisavaju svu materiju, pa čak i svetlost. Vreme i prostor su zakrivljeni u crnim rupama, crna materija se usisava u jednu tačku – naučnici su fascinirani delovanjem crnih rupa, ali ne znaju kako one funkcionišu i od čega se sastoje.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice