Kako muškarcima uspeva da oteraju stvarno kvalitetnu ženu

Kad u životu želiš nešto više

Kako da zadržiš onu do koje ti je stalo

Pogrešna uverenja kojih treba da se oslobodiš zarad svog mentalnog zdravlja

Kako da pronađeš svoju snagu

Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Blog

4 najčešća pitanja u razgovoru za posao (šta je ono što žele da čuju)

1/2

Kada dođete do razgovora za posao, znači da je vaš CV razmotren i pozitivno ocenjen i sada treba da ostavite dobar utisak na osobu koja će vas intervjuisati. Osim uputstva da se pojavite na vreme, da budete uredni i pristojni, ljubazni (ali ne i servilni), ovo su najčešća pitanja, koja pre svega, treba ispravno da shvatite. Šta zapravo ispitivač želi da čuje, kada vas postavlja ovakva pitanja?

Recite mi nešto o sebi

Ovo je ležerno, otvoreno i široko pitanje, ali vi niste kod terapeuta i ne treba da pričate o svom detinjstvu. Odnosno, ne treba da govorite o aspektima svog života, koji nisu bitni za posao, već o svojim vrednostima i iskustvima,  o tome zašto mislite da su vas prethodna iskustva pripremila za ovaj posao. Možete pomenuti svoj porodični život u kontekstu da ste, brinući se o porodici naučili da prihvatate odgovornosti, da se borite i ne strahujete pred izazovima, o periodu školovanja, kada ste razmišljali da biste voleli da se bavite ovakvim poslom, preko drugih poslovnih iskustava, u kojima ste stekli stabilnost i uverenje da treba da tražite više od sebe i od života, da oprobate sebe i dokažete svoje sposobnosti – u suštini, o tome da ste zreli i spremni za novi zadatak i novo poglavlje u svom životu.

Koje su vaše slabosti

Poenta ovog pitanja nije da otkrijete svoje slabosti (teško mi je da ustanem ujutru, jer sam noćni tip, inertan sam i teško donosim odluke…), već da govorite o tome šta ste preduzeli da rešite svoje slabosti.

Na primer, slabost vam je što imate tremu i niste ubedljivi kada govorite pred većom grupom ljudi. To nije odgovor koji će vam doneti dobru ocenu. Potrebno je da o toj slabosti govorite u kontekstu osnaživanja. Dakle, svesni ste da vam to ne ide baš prirodno i spontano, pa ste se bavili pozorištem, kako biste prevazišli strah od javnog nastupa, ili ste pohađali neki kurs iz te oblasti i usvojili neke tehnike koje vam pomažu da prevaziđete tremu i da iznesete prezentaciju ili vodite sastanak bez problema.

Ponekad, ljudi navode perfekcionizam kao slabost, ali to se u poslovnom svetu ne smatra slabošću, osim ako nemate neki snažana odgovor u kome objašnjavate kako upravljate svojim perfekcionističkim težnjama, da biste stvorili bolje ishode u radnom okruženju.

Koji je najveći poslovni izazov koji ste imali i kako ste ga rešili

Iako je pitanje sastavljeno od dva pitanja, vašeg potencijalnog poslodavca zapravo ne zanima druga polovina pitanja. Kada opisujete izazov, potrudite se da budete što objektivniji i neutralniji, da ne predstavljate sebe kao žrtvu, niti da nekome dodeljujete ulogu negaitvca. U odgovoru se usredsredite na to kako ste osmislili korake za rešavanje situacije, kao zrela i profesionalno sposobna i odgovorna osoba, koja je u stanju da se konstruktivno suočava sa izazovima.

Wannabe TV

Editors choice