Ne morate ništa da kontrolišete. Otpustite misli, plutajte samo na svojoj svesti da ste živi, da dišete svež vazduh, da plutate pogledom sa oblacima, da osećate pod sobom tvrdu, neravnu zemlju, da vam kuca srce i krv kola kroz vene. Tu nema šta da se kontroliše, sve se dešava samo od sebe. A dešava se toliko toga. Bezazlena divota sveta vas prožima, uliva se u vas, kroz sva vaša čula, kroz vaš um i osećanja. Budite prisutni sami u sebi i u trenutku. Praktikujte to, vežbajte. Svaki put će vam ići sve bolje. Uskoro ćete prestati da se osećate kao gonjeni da nešto radite, da pravite gestove postojanja, kako biste sebe uverili da ste živi i prisutni. I počećete da osećate tu vibrantnu živost sami u sebi, u svom telu, u srcu, u umu.

Radite to svaki put kad u nečemu “treba” da uživate. Kad odete na koncert, nemojte snimati i fotografisati, već slušajte muziku, gledajte šta se dešava na sceni i oko vas, pustite da vas atmosfera prožme, predajte se, osetite energiju. Možda nećete imati nikakav dokaz da ste se super proveli, ali vaše telo će zapamtiti taj osećaj, upisaće ga kao informaciju u svaku vašu ćeliju i biće deo vas – bez ikakvih dokaza.

Život nije deljenje i potvrđivanje svojih doživljaja, nego njihovo proživljavanje, upijanje, integracija. Kada osećate da ste deo nečeg ogromnog i veličanstvenog, kao što je život, taj osećaj delite sa svime što živi. Osećate sebe kao mali, neznatan, ali vitalan deo te neverovatne pojave u Univerzumu, a to otvara vrata srca ka zahvalnosti, miru i ispunjenosti.

I to možete kada ste prisutni u svojoj sadašnjosti, kada se zaustavite, umirite um i pogledate u sebe. Videći sebe, poznajući sebe, vidite i poznajete sav život – a to je veoma oslobađajuće i oživljavajuće iskustvo.

Naslovna fotografija: instagram.com/janis_danner

Brankica Milošević

 

Comments