Ako želiš da promeniš svoj život, potreban ti je otvoren um, za istraživanje raznih mogućnosti – razmisli o situaciji kada si pokušavao da rešiš problem i nije ispalo onako kako si hteo. Verovatno ćeš doći do toga da si bio usmeren na ishod koji želiš i da nisi razmatrao alternativna rešenja i da si dospeo u stanje ogorčenosti, u kome tek nije bilo moguće razmišljati kreativno i biti otvorenog uma. Potrebno je da prevaziđeš ogorčenost i malodušnost (osećaj da ti ništa ne ide od ruke i da tvoji planovi propadaju) i da uzmeš život u svoje ruke – da preuzmeš odgovornost za sebe.

Istina je da je život prilično haotičan i nepredvidiv, ali da to ima svojih prednosti, koje verovatno propuštaš, razmišljajući jednosmerno. Ako svoje postupke (pokušaje i pogreške), posmatraš kao instrument učenja, onda nema pobede i poraza, već samo uviđanja i proširenja svesti. To je takođe i suština pozitivnog, optimističkog stava i načina razmišljanja – prihvatanje da je u redu grešiti, jer to je proces učenja, to su dragocene životne lekcije, kroz koje prolaziš na svom putu. Ceo život je nesavršena i nesvršena škola, u kojoj možda nikada nećeš steći diplomu i priznanje za ono što usput jesi naučio, ali je takođe i proces sazrevanja i sticanja mudrosti, znanja i šire svesti. Povremeni uspeh je samo posledica učenja, grešaka i gubitaka koje si iskusio i toga će uvek biti.

tim bogdanov 4uojMEdcwI8 unsplash e1598431897314 Ako tražiš promenu u životu, počni od sebe

Kad god ti nešto nedostaje u životu, razmisli o alternativnim rešenjima, ne pokušavaj da realizuješ neposredno, prvo što ti padne na pamet. Zapiši svoja razmišljanja, podeli ih sa prijateljima i porodicom. Možda nećeš ništa preduzeti, jer ponekad je ne učiniti ništa, način da se stvari promene.

Ipak život neće ništa uraditi za tebe umesto tebe. Potrebna je snažna želja, usklađena sa tvojim dubokim vrednostima i potreban je otvoren um za istraživanje različitih opcija za ostvarenje tvoje želje. Ni tada nema garancija da je to pravi izbor, zato sačuvaj radoznalost u odnosu na proces i posmatraj svoje odluke i akcije kao delove slagalice, šire slike koju stvaraš, dok istovremeno u njoj pronalaziš svoje mesto.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

 

Comments