Dalje, svaka žena nosi u svojim genima vladarski, kraljevski zapis, još iz doba matrijarhata. Nije svaka žena imala potrebne kvalitete i snagu da bude matrijarh, da predvodi, odlučuje, upravlja i nosi teret moći i odgovornosti, ali sve one imaju u sebi taj potencijal. U današnje vreme, na ženama je zahtev da taj potencijal razvijaju, jer se od njih traži da budu samostalne i nezavisne, da rade i grade karijeru, da se ostvaruju u svim kompleksnim životnim ulogama, a da pri tom ostanu žene, da rađaju, da vole i neguju, da imaju porodicu, da budu supruge i domaćice. Danas svaka žena nastoji da razvije svoje kraljevske kvalitete, da nosi odgovornost za svoj lični razvoj i doprinos društvu, za kvalitet svake svoje uloge, da osvesti moć upravljanja svojim životom i da pri tom ne pregazi muškarca kao suvišnog,  sputavajućeg, manje svestranog i sposobnog, već da ga prihvati i osloni se na njega, kao partnera, savetnika, prijatelja, zaštitnika. 

Žene se ne snalaze baš najbolje u svom kraljevanju, reklo bi se. Pate od anksioznosti, postaju kontrol-frikovi, gube poverenje, osećaju se izloženo, strahuju od izdaje na svakom koraku. Često se žale na muškarce, koji se takođe loše snalaze i nekako im polazi za rukom da se u iskustvu žena stalno pojavljuju kao izdajnici, slabići, manipulatori, ili kao „siledžije“ koje pokušavaju da kontrolišu, zastrašuju, ponižavaju, iskoršćavaju. 

Ovde uskačeš ti, sa svojim džentlmenstvom  21. veka. I nemaš neku konkurenciju, tako da ti je startna pozicija fantastična. Možeš da biraš među kvalitetnim, svestranim ženama, punim života, ambicija i strasti, možeš da odabereš svoju kraljicu i da se staviš u njenu službu. Da joj budeš prijatelj i savetnik, da joj budeš odan i veran, da joj čuvaš leđa uvek, a da ideš ispred nje i štitiš je samo kad ona to traži od tebe. Da joj ukazuješ poštovanje i poverenje, da je tešiš i hrabriš kad je zabrinuta, uplašena, kad sumnja u svoju snagu i strahuje od donošenja odluka. Da joj pomogneš i olakšaš joj život, a kada je tebi potrebna pomoć i razumevanje, da se prvo obratiš njoj. Da joj staviš na raspolaganje svoje kvalitete i sposobnosti, da budeš velikodušan, stabilan, tolerantan i pre svega prisutan, dušom i telom. Kad ženi treba muška pomoć, kad joj treba oslonac, intervencija, uteha, treba joj odmah, a ne kasnije. 

Svi tvoji viteški kvaliteti, pomoći će tvojoj kraljici da bude maksimalna kraljica, ona kojoj je stalo do pravde, napretka, dobrobiti, kako tvoje i svoje, tako i svih oko sebe. 

Poštovanje, a ne pokroviteljsko ponašanje, to je suština džentlmenstva. U odnosu sa ženom, kraljicom svog srca,  imaš milion prilika i zahteva da to poštovanje iskažeš – i da isto dobiješ zauzvrat. 

Naslovna fotografija: instagram.com/janis_danner

Aleksina Đorđević 

Comments