Da li si dovoljno zreo za vezu?

Vežbe u kancelariji za one koji celog dana sede

Klasični odevni komadi koji bi trebalo da budu u ormaru svakog muškarca ovog proleća

Jednostavne kombinacije koje možeš nositi svakog dana

Filmovi koje kritika nije volela, ali Oskar jeste

Ljubav najčešće uopšte nije ono što očekuješ

Trening sa tegovima je bolji od kardio treninga – evo i zašto

6 stvari koje te sprečavaju da smršaš u 20, 30 i 40 godina

5 navika koje će “bustovati” tvoju životnu energiju

Stvari koje razumeju samo dobri ljudi sa opakim šefovima

7 “svežih” stilskih ideja za minimaliste

Ako je voliš, onda je drugačije tretiraš u krevetu – da li je to diskriminacija?

Izvodljive maštarije: Pomerite granice u seksu

24h u životu svakog muškarca

Od bogatstva do prosjačkog štapa i nazad – poznati muzičari gubitnici

Blagotvorni efekti boravka u potpunoj tišini

Blagotvorni efekti boravka u potpunoj tišini

1/2

Da li je tišina oko tebe samo kad spavaš? Čim uđeš u kuću, uključuješ TV, puštaš muziku? Možda smatraš da tako praviš sebi atmosferu, ali zapravo pokušavaš da ne ostaneš sam sa sobom, odnosno, da izbegneš da se osećaš usamljeno. Ako se bojiš tišine i ona te obeshrabruje, podseća na tugu i poraz – to nije tvoja istina, nego nečiji tuđ strah i model, koji si pokupio odrastajući. Istina je da tišina blagotvorno deluje na um i organizam, a samo dva sata koja svesno provedemo u tišini, donose nam sledeće dobrobiti.

Tišina umiruje

Ako se u početku osećaš čudno i nervozno, jer ne podnosiš tišinu, daj sebi malo vremena da se navikneš. Dnevno smo izloženi visokom nivou distrakcije i iritacije i prag tolerancije na ometače se podiže – buka i različiti zvuci postaju deo naše svakodnevice, navikli smo da držimo slušalice u ušima, da nam nešto “drnda” dok radimo nešto drugo i kad se ti zvuci, koji čine dnevnu podlogu našeg ludog ritma, isključe, osećamo prazninu i nelagodno nam je. Probaj da se opustiš, čitaj, sređuj kuću, spremaj hranu, jedi – u tišini. Kad navikneš na ovu praksu, osetićeš kako te tišina obuhvata poput umirujućeg zagrljaja, kako ti misli postaju jasnije, akcije smirenije i delotvornije, kako bolje funkcionišeš.

tišina 2 1 Blagotvorni efekti boravka u potpunoj tišini

Tišina obnavlja moždane ćelije

Dva sata dnevno provedena u tišini ubrzaće obnavljanje naših moždanih ćelija, podmladiće ih i popraviti. Mozak će sam započeti proces oporavka, kad energiju koju inače koristi na potiskivanje ometajućih zvukova bude mogao da upotrebi da regeneraciju. Tišina je dakle, blagotvorna za pamćenje, moći ćeš bolje da se odmoriš, tolerancija na stres će se povećati, mozak će ostati zdrav i usporiće proces starenja.

Na duge staze, tišina pruža više sadovoljstva

Savremen način života od nas pravi zavisnike od uređaja (telefona, kompjutera, TV-a) i najteže je isključiti elektronske igračke (jer su one često zamena za društveni život i sve druge sadržaje, koje ne možemo ili ne umemo sebi da priuštimo) i boraviti u “gluvom” prostoru realnosti, koji nas ničim ne okupira i ne zabavlja. Tišina nas navodi da se bavimo sobom, da se posvetimo prijateljima, da izađemo iz kuće i družimo se u realnosti, a ne elektronski.

Wannabe TV

Editors choice