Tišina pojačava čula

U tišini postajemo svesni svog okruženja – čujemo zvuke koje ranije nismo primećivali, koji dolaze spolja. Čujemo zvuke prirode, koje ne bismo čuli da su nam slušalice u ušima, ili da je uključen TV – napolju se čuju ptice, vetar, kiša, glasovi prolaznika, automobili. U tišini svog prostora odjednom bolje čujemo sve što je van tog prostora, a sve što čujemo, jasno možemo da zamislimo – tišina podstiče bistrinu misli, slikovitu vizualizaciju, sluh, opažaj. Kad izađeš napolje, otkrićeš i da bolje vidiš – odnosno, percepcija se izoštrila i zapažaš stvari koje pre nisi zapažao.

Pomaže nam da se fokusiramo

Tišina i mir poboljšavaju našu sposobnost koncentracije. To je ona vrsta fokusa koja se vežba meditacijom i opuštanjem, a dva sata tišine dnevno doprineće fokusiranju i bez nekih posebnih tehnika.

tišina 1 Blagotvorni efekti boravka u potpunoj tišini

Pomaže nam da usporimo

Čim uronimo u tišinu, sve se usporava. Dnevna jurnjava povezana je sa bukom, dok je tišina povezana sa usporavanjem. A to je nešto što nam je svima potrebno, jer je blagotvorno za nerve, za um i organizam.

Tišina nas povezuje sa našim bićem

U tišini se najbolje bavimo svojim mislima i osećanjima, sagledavamo sebe – iskreno. Tako se povezujemo sa svojim bićem, dozvoljavamo sebi da budemo tužni, da maštamo i sanjarimo… Kad počneš da praktikuješ tišinu, počneš sebe da posmatraš i razumeš na dubljem nivou.

Izvor fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments