Najteže je baviti se sobom na pravi način i suštinski i korenito rešavati svoje probleme. Vi znate šta treba da radite, ali ne znate kako. Postoji gomila saveta i priručnika samopomoći, ali niko vam ne može reći šta je tačno vaš problem i kako da ga tačno rešavate. Razni saveti i tehnike mogu da pomognu, ali ne mogu da vas izleče i iscele, to možete samo vi sami. Počnite od jednostavnih premisa – koje su uvek jednostavne, ali njihova realizacija je uvek kompleksna i zahtevna. Dakle, želite da budete ono što možete, da razvijete svoje potencijale i produbite kapacitete, ali najpre morate da prihvatite sebe, takve kakvi ste u ovom trenutku. A i ovo su samo neke pretpostavke o tome šta bi to moglo da znači za vas – koje vas možda mogu inspirisati i pokrenuti.

Postoji nešto što se zove ukorenjivanje i predstavlja osnovu ljudskog razvoja. Da biste gradili sebe, morate imati temelj, morate biti ukorenjeni, uzemljeni. Pojam ukorenjivanja je jednako dobar i ako ga shvatite kao simbol, u prenosnom značenju, i kao bukvalno i praktično tumačenje. Ako uzmete u obzir energetsku realnost, koja poznaje vrste energije i rad energetskih centara u telu, poznatih kao čakre, ukorenjivanje se tiče prve, korenske čakre, koja svoju energiju crpe iz majke zemlje i sa njom je čvrsto povezana. To znači da stojite sa obe noge na zemlji. Tada glava može slobodno da lebdi u oblacima, bez straha da ćete se “otkačiti” i izgubiti razum.

Da biste otkrili kako da se ukorenite, utemeljite, povežete svoju energiju sa stabilnom, mudrom i podsticajnom zemljom pod svojim nogama, krenite od površine, od onog što vas iskorenjuje, odnosno, čini nestabilnim, nesigurnim, dezorijentisanim.

Možda se osećate zaglavljeno, možda ste nesrećni na poslu, emotivno neispunji, ne uspevate da ostvarite stabilnost ni na jednom životnom planu, doživljavate poraze i jasno vam je da ne možete samo da se ohrabrite i nastavite dalje, već da morate da boravite tu gde ste, na toj neprijatnoj poziciji u ovom periodu svog života, jer iz toga treba nešto da naučite. Ali, vi se osećate neprijatno i želite da se maknete odatle po svaku cenu. Ako ne možete na konstruktivan način (a ne možete, jer vam je stvaralački aspekt zatvoren i odsečen, jer ste neukorenjeni), onda pokušavate na destruktivan. Nastojite da anestezirate svoja osećanja, posežete za alkoholom, opijatima, zabavom bilo koje vrste, koja će vam omogućiti da privremeno zaboravite na svoju situaciju. Da zaboravite sebe. Međutim, ni to ne radi, jer je privremeno. Uvek dolazi sledeći trenutak, kad se pogledate u ogledalu i vidite tu nesrećnu, nezadovoljnu, ljutitu i osujećenu osobu, kako vas gleda umorno i prekorno. Šta ste učinili za nju?

Comments