Zadatak je sledeći – nemojte bežati od sebe. Videli ste da to ne uspeva, pokušali ste. Kad god okrenete leđa sebi (jer ne želite da se suočavate sa tom problematičnom osobom), ne udaljvate se od nje ni za milimetar, samo lažete sebe da to nije ni tako važno, ni tako strašno. Ali jeste.

Zato, umesto da posegnete za anstezijom, da popijete flašu vina, provedete sate igrajući igrice, ili nešto treće, nastavite da gledate tu osobu, koja vam se ne sviđa. To ste vi, takvi kakvi ste sada. Niste imali dovoljno uticaja na građenje sebe do sada, pa ste ipali najbolje što možete, u datim okolnostima. Niste rasli u podsticajnoj sredini, niste imali dovoljno ljubavi, podrške i poštovanja, da biste razvili samoljubav, veru u sebe i samopouzdanje, ali možete to da uradite sada.

Morate razumeti i prihvatiti sebe, morate otkriti delove od kojih se sastojite i koje ste uzimali zdravo za gotovo, a koji uopšte nisu autentično vaši, već su to delovi koje su vam drugi ugradili – roditelji, porodica, zajednica, društvo. Preuzeli ste njihove vrednosti, stavove, uverenja, njihove karmičke dugove i zemaljske krugove, jer su samo to imali da vam daju. Razumevajući to, shvatate da niste krivi zbog toga što ste postali takvi da se sebi ne sviđate, ali da ste sada odgovorni da to shvatite i prihvatite, jer tako počinje svaka promena. Od temelja. Ukorenjivanje se postiže prihvatanjem onoga što vam je dato. Sigurno raspolažete svim materijalom koji vam je potreban da biste gradili sebe na željeni način, jer inače ne biste bili tu, ne biste postojali. Svaki čovek je opremljen onim što mu treba da bi sebe ostvario. Otkrijte svoje talente i svoja ograničenja. Razvijajte ono što vam dobro ide, prihvatite da ne možete u svemu da budete sjajni – možda ni u čemu niste sjajni, ali dovoljno je dobro, ako ste dovoljno dobri. To podbada sujetu, ali to je jednostavna istina. Radite ono što možete i posmatrajte sebe, uočite u kom smeru možete da krenete dalje i dublje. Otkrićete zanimljive stvari o sebi, a usput ćete otkriti da možete da kreirate svoj život, iako ne možete da kontrolišete i promenite sve njegove aspekte i datosti.

Naslovna fotografija: instagram.com/jonaskautenburger

Brankica Milošević

 

Comments