Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Blog

Da li i ti patiš od mišićne napetosti uzrokovane potisnutim osećanjima?

1/2

Istraživanja su pokazala da visok procenat ljudi pati od svakodnevnih hroničnih bolova, zbog mišićne tenzije, a da je najčešći uzrok ovih upornih bolova potiskivanje osećanja. U prevodu – emocije sa kojima ne želiš da se suočavaš, ipak se stalno pojavljuju, a pošto i dalje odbijaš da ih prihvatiš i osvestiš, one se bukvalno skladište u tvom telu i izazivaju napetost, kočenje i stalne bolove. Ti bolovi su uglavnom locirani duž kičme, ali pojavljuju se i u drugim delovima tela. Nauka je najzad prihvatila ono što razni “alternativci” odavno tvrde – i uspešno tretiraju različitim duhovnim tehnikama i energetskim tretmanima – da svaka bolest i bol dolaze iz glave, odnosno da su različite bolesti i bolovi karakteristični za različita osećanja i stavove, kojih nismo svesni i koje potiskujemo. Evo kako su klasifikovali mišićne tenzije, odnosno, emocije vezane za njih, u različitim delovima tela:

Bol u ramenima

Kada smo opterećeni životnim odgovornostima, pritisak koji osećamo, akumulira se u ramenima. Nositi na grbači – znači baš to. Tenzija u ramenima povezana je sa socijalnim i emocionalnim odgovornostima, sa nošenjem tereta egzistencije, donošenja odluka o bližnjima koji zavise od nas i od ove vrste hroničnog bola pate empatični.

Napetost u vratu

Ova neprijatnost se povezuje sa strahom i nedostatkom komunikacije, odnosno, nesposobnošću da se jasno izrazimo i da se “izložimo” kroz sopstvenu autentičnost. Strah i anksioznost akumuliraju se u oblasti vrata, a tu su i problemi sa poverenjem.

stres Da li i ti patiš od mišićne napetosti uzrokovane potisnutim osećanjima?

Gornji deo leđa

Tuga koju ne odbolujemo, ne damo joj legitimitet, ne prepustimo joj se i ne osetimo je u punoj meri, skladišti se u gornjem delu leđa, između lopatica i stvara bol koja izaziva potrebu da se presavijemo preko nečeg tvrdog (naslona stolice) koliko god možemo, ili da zamolimo nekog da nam zaglavi koleno između lopatica i vuče nam ramena unazad. Osećamo izvesno olakšanje kad uspemo da “iskrckamo” nekom od ovih metoda, ali to je potreba da isteramo iz sebe to što se zaglavilo – a zaglavila se tuga, odnosno, mi smo se emotivno zaglavili u tuzi koju smo hteli da preskočimo, jer je bila suviše strašna. I pošto smo verovatno izgradili odbranu koja uvek radi na taj način, svaki put kad smo tužni, umesto da tugujemo, mi racionalizujemo, skrećemo sebi pažnju, ubeđujemo sebe da smo dobro i potiskujemo osećanje tuge. U strahu da se ne slomimo i raspadnemo. Zato imamo taj bol, koji nas tera da ga “izguramo” i da osvestimo svoja osećanja.

Srednji deo leđa

Ovaj deo leđa ređe boli, a kad se napetost akumulira u sredini kičme, odnosi se na osećanje nesigurnosti, bespomoćnosti, beznadežnosti. Depresivne osobe i oni koji osećaju da su odbačeni, pate od ove vrste bola.

Wannabe TV

Editors choice