Donji deo leđa (krsta)

Bol u donjem delu leđa je u korelaciji sa niskim samopoštovanjem, odnosno, osećanjima krivice, sramote, neadekvatnosti. Ponekad se u ovom delu tela skladište neprijatne emocije vezane za seksualnost – stid zbog svoje seksualnosti, ili “neadekvatnog” seksualnog opredeljenja, ili neka trauma vezana za seks.

Mišićna tenzija stomaкa

A često i neidentifikovani problemi sa želucem ukazuju na to da nešto prosto ne možemo da “svarimo”. To je osećaj da je sve ono što se dešava oko nas i (i nama), prosto previše. Nismo u stanju da procesuirmo osećanja, i to ne samo negativna, već i preveliku radost i uzbuđenje i od toga nam se steže stomak.

Bolovi u unutrašnjoj strani butina

To znači da se osećamo ugroženo i da imamo potrebu da bežimo, da se sakrijemo, da se branimo… Pošto to osećanje nije realno – niko nas ne juri i ne napada i ne preti nam – mi potiskujemo svoj strah, dok noge koje su programirane da poslušaju nalog za kretanjem (bekstvom) koji dolazi od straha, i dalje reaguju, iako ih ne koristimo u tu svrhu. I tako nastaje bolna tenzija.

stres 1 Da li i ti patiš od mišićne napetosti uzrokovane potisnutim osećanjima?

Spoljašnji deo butina

Mišićna tenzija u ovoj oblasti vezuje se za osećanje frustracije i nestrpljenja do koga dolazi zbog brzog načina života i potrebe da sve uradimo sada i odmah. Posao koji nas goni da budemo brzi i delotvorni utiče na ovu oblast, odnosno, na naše navikavanje da u svemu očekujemo brzinu i efikasnost, što dovodi do frustracije, kad moramo da čekamo i kad se nešto odlaže i ne zavisi od nas.

Zadnjica

Bolovi u ovom delu tela odnose se na ugušen bes i nestrpljenje i karaktereističan je za osobe koje rade sa gomilama nepoznatih ljudi (sede za šalterom, recimo). Pa osim što boli zadnjica kad presedimo osam sati, u taj bol ulazi i sav bes koji moramo da progutamo jer ne možemo da vičemo na ljude koji su došli da završe neki posao, iako oni smatraju da mogu da viču na nas…

Izor fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments