Ali, ako je istina da su svi oko nas naša ogledala, onda ti ono što osećaš sa svima sa kojima stupaš u komunikaciju i interakciju, takođe mnogo govori o tebi. Ne zanemaruj „kriva“ ogledala, jer ona takođe odražavaju neku tvoju unutrašnju istinu. Pogledaj se kakav si kad ti je neprijatno. Kako se ponašaš kad si nesiguran? Kada sumnjaš. Da li postaješ ljut? Defanzivan? Podižeš glas? Ili se povlačiš, uzimaš vreme da se sabereš, da shvatiš šta misliš i osećaš? Postaješ ljubazniji i predusretljiviji i govoriš brže i više nego obično? Kako se ponašaš kad želiš da se nekome dopadneš, a nije ti prijatno, nesiguran si i van sebe? Šta želiš da prikažeš toj osobi, šta želiš da ona misli o tebi? Zašto se osećaš nesigurno? Da li od sebe očekuješ da budeš u tom trenutku neko ko će ostaviti utisak? Da li želiš da ta osoba bude ona koja te oslobađa, pored koje si svoj, stabilan, opušten, spontan, ali upravo radiš sve suprotno i toliko si daleko od sebe i od te konekcije koju priželjkuješ, da postaješ uveren da si poludeo? Čega se plašiš? Šta pokušavaš da izbegneš? Da li se toj osobi „izvinjavaš“ govorom svog tela, preteranom usrdnošću, suviše nervoznim smehom, dok izbegavaš da je pogledaš u oči i počinješ da se znojiš? Želiš da ona vidi tvoj sjaj, a ponašaš se kao psihopata. Ko si u tom trenutku? Možeš li to da prihvatiš? 

Možeš li da sakupiš snagu i hrabrost i pred nekim koga želiš da osvojiš, na koga želiš da ostaviš naročit utisak, prosto budeš nesiguran, zbunjen i uplašen. Da toj osobi kažeš i pokažeš baš to, u stilu „jako bih voleo da ostavim dobar utisak i da ti se dopadnem, ali umirem od treme i totalno sam van sebe“. Šta bi se desilo kad bi to rekao? Možda bi ta osoba bila potpuno razoružana i šarmirana tvojom iskrenošću. 

Vreme je da počneš da gledaš u sva ta ogledala oko sebe i da ne pokušavaš da popraviš iskrivljenu sliku. Da budeš baš to što jesi u tom trenutku, kakav god da si. Ne mora da ti se sviđa. Ne mora nikome da se sviđa. Ali neminovno je da svi osećaju snagu autentičnosti i da je poštuju, nezavisno od toga da li im se sviđa ono što vide. Rizikuj, preuzmi svoju moć da budeš stvaran, istinit, svoj. 

Naslovna fotografija: instagram.com/rsimacourbe

Brankica Milošević 

 

Comments