Stalno te podsećaju na greške iz prošlosti

Ovo je klasičan perfidan vampirski manevar – prozivajući te za greške iz prošlosti, ne dozvoljavaju ti da se pomeriš s mesta, da napreduješ, da napraviš pomak u svom životu. Sve što uradiš za sebe konstruktivno i pozitivno, za njih znači da im žrtva izmiče i da više neće moći da te koriste za kanalisanje svojih emocija. Kad radiš na sebi, boriš se za sebe i napreduješ u ličnom razvoju, oni onda ne mogu da misle da su savršeni, a da si ti pogrešan i to im uopšte ne odgovara. Radije će žrtvovati tvoju sreću, nego da osveste svoje slabosti i ponesu odgovornost za svoje postupke. Iz čega proizilazi sledeće:

Dobro im je kad se ti ne osećaš dobro

Kad si anksiozan, zbunjen, povređen, ljut, onda je sve u redu, jer je to znak da si pod kontrolom i da je sve u redu. Onda oni mogu da se “sekiraju” za tebe. Dokle god ostaneš izvor problema i zabrinutosti, to znači da je sa njima sve u redu, a sa tobom nije i tada je poredak ispravan.

Narušavaju tvoju privatnost

Kontrola koju žele da imaju nad tobom nikada ne popušta i ide dotle da stalno narušavaju tvoju privatnost – ne dozvoljavaju ti da se zaključavaš u sobi i kupatilu (uvek lupaju na vrata kad se zaključaš i pitaju te šta radiš tamo toliko dugo i zašto si se zaključao), žele sve da znaju o tome gde se krećeš, sa kim se družiš i šta radiš i stalno te provociraju da bi saznali ono što ne želiš da im kažeš. Izluđuju te i teraju da se stalno braniš i boriš, što ti ne ostavlja dovoljno energije za bilo šta konstruktivno što bi mogao da učiniš.

blog 41 Da li su tvoji najbliži emotivni vampiri?
Comments