Ne možete sve dovesti u red, rešiti sve probleme, pa da onda živeti kao čovek, životom koji želte i zaslužujete – zato će ova lista uvek biti nepotpuna. Ali, kada rešite da se dovedete u red, da praktikujete određene discipline, da izbacite loše navike i uvedete zdrave, da završite sa toksičnim odnosima, da osnažite svoje samopouzdanje, izrazite svoje talente, ostvarite sebe u poslu i emotivnim vezama, to znači da neke stvari (sve stvari) morate da počnete da radite drugačije, a to nije lako. Uspostavljanje ravnoteže, razvijanje ambicija, podvrgavanje disciplini, menjanje obrazaca ponašanja – teško je, naporno i puno iskušenja. Neće vam uvek uspevati, zapravo, češće neće, ali pošto ste uveli disciplinu i istrajnost, počeće da vam uspeva, sve češće.

Ponekad će vam biti naprosto dosadno

To je kao ispijanje tri litra vode dnevno – uopšte vam se ne pije, ali rešili ste da se hidrirate i sigurni ste da je to dobro za vas na mnogo načina. I zato pijete tu vodu i mrštite se kad samo pomislite koliko puta ćete ići u toalet i kako je to nalivanje potpuno neprirodno. Nema nikakve spontanosti i uživanja u ispijanju određene količine vode. Ili odlasku u šetnju u određeno vreme, svakog dana, ili sedanju za komjuter i kucanju, jer ste rešili da pišete, imali inspiraciju ili ne. Biće vam mučno i biće vam dosadno. Dok to novo ponašanje ne uvedete u naviku.

To ne znači da više ne smete da se zabavljate

Disciplina zdravog života uglavnom znači da se više nećete opijati svakog vikenda i smatrati dobrim provodom obeznanjivanje i buđenje na nekom nepoznatom mestu (čak i ako se budite pored neke nepoznate žene). Ali, ako možete sebi povremeno popustiti, dati slobodno veče i posmatrati sebe – da li ćete se osećati kao pušteni s lanca, ili ćete biti u stanju da pronađete uživanje u jednom ili dva pića i treznom flertu sa nekom osobom koja vam se dopala.

I dalje ćete praviti glupe greške

To što ste rešili da se dovedete u red i radite na tome na svim frontovima, ne čini vas imunim na glupost. I dalje ćete donositi pogrešne odluke, praviti propuste i glupe greške, nervirati se zbog svoje gluposti. Ali, to će vas osnažiti, jer ćete se, svaki put kad zabrljate, brže i efikasnije baciti na popravljanje svojih grešaka.

Prihvatanje odgovornosti će biti nešto najbolje što možete učiniti za sebe

To je suština sređivanja svog života – prihvatanje odgovornosti. Preuzeli ste stvari u svoje ruke i sada vam više niko nije kriv, kada vas saplete vaša sopstvena slabost i glupost. Kada ste odgovorni, onda morate biti pošteni prema sebi, a to je veliko olakšanje – ne morate trošiti energiju na smišljanje izgovora za sebe, već tu energiju možete usmeriti na što temeljnije preuzimanje odgovornosti i upravljanje svojim životom.

Comments