Nemoguće je naterati nekog da se sredi

Ako vi radite nešto dobro za sebe i želite tu istu dobrobit svom prijatelju, čiji je život u haosu, ne možete biti njegov guru i inspiracija, ako je njemu baš udobno u njegovom haotičnom životu. On se možda žali da mu nije dobro i ništa ne preduzima, ali vi ga ne možete naterati da nešto preduzme. Morate mu dozvoliti da napravi sopstveni izbor i morate ga prihvatiti takvog kakav je, rešio da on da sređuje svoj život, ili ne.

Svest o tome da možete da se oslonite na sebe je veoma umirujuća

Tom svešću postižete unutrašnju stabilnost, nešto najdragocenije što možete imati. Ne gubite vreme strahujući od rizika i izazova, već ih preduzimate i odazivate im se, otvorenih očiju, svesni da ćete nešto naučiti i uraditi, čak i ako doživite neuspeh. Kada ste stabilni i mirni, hrabrost dolazi spontano i prirodno.

Imate izbor za šta i za koga ćete preuzeti odgovornost

Ako ste u stanju da se brinete o sebi, onda ste u stanju i da se starate o drugoj osobi, ili živom biću. Ljudi iskušavaju svoju odgovornost, usvajajući kućnog ljubimca, negujući biljke, pomažući drugima. Ali, vi možete da odlučite – da li želite da brinete o nekome, da li vam je to potrebno? Možete odlučiti da nije, i osećati se sasvim dobro sa tim.

Steći ćete samopouzdanje zahvaljujući mučnoj disciplini

Posle nekog vremena, stvari kao što su nalivanje vodom, zdrava hrana, izbacivanje alkohola i cigareta, dovoljno spavanja tokom noći, redovno vežbanje, učiniće da se osećate kao kralj sveta. Ako možete da promenite sve te stvari, da ih kontrolišete i da o njima odlučujete, nema toga sa čim ne možete da se suočite i da to rešite. Postali ste superjunak svog života.

Teško je zaista upoznati sebe i biti do kraja pošten prema sebi

Ali to je još jedna super moć, koju stičete preduzimajući dovođenje sebe i svog života u red. Proći ćete puno puta kroz momente i periode besa na sebe, osećanja slabosti i nedoraslosti zadatku koji ste preduzeli. Bićete uplašeni, postiđeni, razočarani. I svaki put kad se suočite sa tim osećanjima, bićete bliži sebi, čistiji od toksičnog otpada emocija i uverenja. Upoznati sebe, stvarno sesti sa sobom i pogledati se u ogledalo, dugotrajan je i naporan posao. Ali kad jednom počnete, više nećete hteti da prestanete.

Naslovna fotografija: instagram.com/

Brankica Milošević

Comments