Možda imate urođen detektivski talenat, pa “nanjušite” i razotkrijete ono što neko misli i oseća, a pokušava da prikrije, a možda uopšte ne obraćate pažnju na suptilne znake koje svako od nas emituje ka sagovorniku. Naučite da posmatrate, osluškujete i povezujete, onako kako to čine detektivi.

Otkrijte nečiji model ponašanja

Govor tela mnogo razotkriva, a ako pažljivo posmatrate, uočićete na koji način neko iskazuje neprijatnost zbog situacije u kojoj se našao, razgovora koji mu ne prija – kako pokazuje da bi radije bio na bilo kom drugom mestu, nego tu gde jeste. Neki se ljudi smeškaju i široko osmehuju da bi prikrili neprijatnost, a u tom smehu se oseća neka slabost, kao da priznaju da su se našli u situaciji koja nadilazi njihovu sposobnost da vladaju sobom. Neki iskazuju nervozu otvorenije, češkaju se, vrpolje se, gledaju u pod i hitro sklanjaju pogled da ne ostvare kontak očima, a neki se umire, ukoče i gledaju vas pravo u oči, kao da bi da vas hipnotišu… Kad ustanovite model nečijeg ponašanja, lakše ćete razumeti postupke te osobe.

Obrati pažnju na pokrete rukama

Svi prave neke pokrete rukama, gestikuliraju dok govore, čime naglašavaju efekat svojih reči. Osobe koje lažu, ili su veoma nesigurne, često preterano gestikuliraju i teatralne su, a oni kojima je neprijatno često ponavljaju jedan isti gest kad se razgovara o temi koja im smeta.

Comments