Posmatrajte sve elemente ponašanja

Uočite da li je ukupno ponašanje osobe u skladu, ili se negde ukazuju kontradikcije – osoba koja zvuči samopouzdano i ima dobro držanje, možda škrguće zubima i steže vilice kad ćuti, ili pravi nekontrolisane pokrete (nešto čupka i premeće po prstima, ili se klati kad govori, kao da uljuljkuje i teši sebe. Neko ko se drži mirno i neupadljivo, možda je na oprezu i pravi nagle pokrete (trza se i “štreca”) na svaki nagli pokret ili zvuk, što odaje napetost i strah.

Posmatrajte kako se neko kreće

Ako neko gleda u svoje noge ili u zemlju dok hoda, to je možda znak nedostatka samopouzdanja, ali je takođe i znak zamišljenosti i isključenosti iz spoljnog sveta – ta osoba ne želi da bude primećena i ne želi nikakvu interakciju sa drugima.

Uočite “govor akcije”

Ako neko govori o tome kako je nešto rešio i odlučio, verovatno je dugo o tome razmišljao i nije sklon impulsivnom delovanju. A kad govori o tome kako još ne zna, videće, možda, zavisi, to znači da ili pokušava da izbegne neku situaciju, ili će delovati u zavisnosti od toga kako se trenutno oseća. Neke osobe čekaju da ih inspiriše trenutno raspoloženje i onda reaguju, a neke stupaju u osmišljene akcije.

Izvor fotografija: instagram.com/mens_confidence

Brankica Milošević

Comments