Digitalna kultura je do te mere trasformisala svet u kome živimo, da život više nije zamisliv bez svih uređaja za komunikaciju, koje stalno i simultano koristimo. Utoliko pre je svima potrebna digitalna detoksikacija!

Naši odnosi, kultura i način života, preselili su se na društvene mreže i monitore i umesto da gledamo oko sebe, da slušamo zvuke sveta koji nas okružuje, ili da osluškujemo glas sopstvenog bića, mi jurimo kroz život zagledani u svoje telefone, sa slušalicama na ušima. Komuniciramo više nego ikada, ali smo takođe i usamljeni više nego ikada. Osećamo lažnu povezanost sa svetom, dok smo iznutra nepovezani. Neprekidno smo uključeni u struju, a isključeni iz bliskog kontakta, iz međusobne razmene misli, emocija, energije. Savremena komunikacija je prezahtevna i kontaminirajuća i oduzima nam baš ono što tražimo – povezanost i pripadnost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nohow (@nohow)

Evo kako digitalna detoksikacija osnažuje vaše kapacitete za povezanost

Kome je potrebna digitalna detoksikacija

Novija istraživanja povezala su korišćenje društvenih medija sa sve izraženijim simptomima depresije. Savremeni, hiperpovezani svet, uglavnom prikazuje život kao takmičenje, za koje stalno morate da trenirate, da popravljate svoje mane, osnažujete svoje slabosti, da stalno budete sve bolji i da pobeđujete. Na taj način, primate poruku da niste dovoljno dobri i postajete zarobljenik napora da budete bolji, u strahu da vam to nikada neće uspeti. Promovisanje ovakvog načina života krade životnu energiju i usmereno je pre svega na mlade, ali i na svakog ko zaboravlja da se povremeno diskonektuje i posveti isključivo življenju u sadašnjem trenutku, u realnom vremenu, sa ljudima oko sebe.

Pročitajte i ovo: Kompjuter, tablet, smartfon – tvoje omiljene igračke su opasne po zdravlje

Digitalna detoksikacija počinje prestajem poređenja

Kontakti koje ostvarujete na društvenim mrežama pretežno su u službi podsticanja poređenja sa drugima, koji – sudeći po onome što prikazuju i pokazuju – imaju više i žive bolje od vas. To može biti podsticajno, ako ste otvorenog uma, pa svačiji uspeh vidite kao primer dobre prakse koju i sami možete praktikovati, ali, uglavnom nije. U najgorem slučaju, društvene mreže izvlače iz vas najniža osećanja – ljubomoru, zavist, ljutnju, bespomoćnost, stid. Napredni algoritmi sarađuju sa vašim nesvesnim sadržajima i podržavaju nepoverenje i pristrasnost, pretvarajući društvene mreže u najmoćnije (hladno) oružje  ljudskoj istoriji. Kada ste toga svesni, prestajete da se upoređujete na sopstvenu štetu sa drugima koje u stvari i ne poznajete, prestajete da verujete u fotošopirane prikaze uspeha i lažne vrednosti.

Prijateljstva na mreži nisu stvarna

U najboljem slučaju, na društvenim mrežama ćete upoznati nekoliko osoba sa kojima biste želeli da ostvarite prijateljstvo i sa kojima imate pozitivnu interakciju, zajedničke teme i interesovanja. Od tih nekoliko osoba, neku ćete možda i upoznati lično, ali teško da ćete zaista ostvariti prijateljstvo. Lično upoznavanje će, opet u najboljem slučaju, dovesti do održavanja komunikacije na mreži. Ali kada vam zatreba pomoć prijatelja, neko ko će vam odšlepati auto, pozajmiti novac, popiti sa vama pivo i pogledati utakmicu, nećete se obratiti nikome od tih simpatičnih i prijatnih osoba sa mreže, nego ćete pozvati najboljeg prijatelja, ili nekog iz svog društva iz srednje škole. Kada tako posmatrate stvari, imate podsticaj da odmah uzmete telefon – ne da biste proverili notifikacije, nego da biste pozvali prijatelja na piće.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nohow (@nohow)

Pročitajte i ovo: Ovo je deset navika koje se vašem šefu sigurno neće dopasti 

Naučite da se isključite

Čak i sa svim manama, toksičnim elementima i bezvrednim sadržajima, društvene mreže same po sebi nisu loše, ali vi morate upravljati vremenom koje provodite na njima i biti svesni čemu vam služe, u praktičnom i psihološkom smislu. Potrebno je da svesno održavate ravnotežu i da se povremeno diskonektujete, kako biste izbegli da nesvesno budete apsorbovani u virtuelni svet. Ako vam je za ograničavanje upotrebe savremenih sredstava komunikacije potrebno da izađete napolje, da se bavite sportom ili nekim hobijem – još bolje. „Zaboravite“ telefon kod kuće i idite u vožnju biciklom, na trčanje, u teretanu, na izlet. Ostavite ga u sobi i idite u garažu, podrum, radionicu, šupu – šta god bilo mesto na kome nešto popravljate ili pravite. Društvene medije ne možete eliminisati iz svog života, ali možete sebi ograničiti upotrebu i pristup, a kad to radite svesno i redovno, to je digitalna detoksikacija.

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Đorđe Đoković

Comments