Sve najvažnije životne lekcije učite na neprijatan (i krajnje neprijatan) način – kroz bol, gubitak, poraz, kroz loše iskustvo. Ako ste ambiciozni, neprekidno ste u borbi za osvajanjem svih dobrih stvari koje želite u životu i iskusićete mnogo poraza, verovatno mnogo više nego uspeha. Ali, naučićete najdragocenije lekcije, koje neuspeh kreira za vas.

Kad nešto stvarno želite, neuspeh vas neće sprečiti

Neuspeh vas neće dugo zaustaviti, kad nešto stvarno želite. Možda samo onoliko koliko je potrebno da se preispitate, da analizirate svoje poteze, da shvatite zašto ste pogrešili i da svoj sledeći pokušaj prilagodite, u skladu sa tim saznanjima. Možda ste suviše navaljivali, tamo gde je trebalo da budete strpljivi i diskretni. Možda ste bili suviše povučeni i čekali tamo gde je trebalo da stupite u akciju. Možda ste pomešali to dvoje, pa vam je potrebno izoštravanje percepcije i pažnje, da biste ih razlikovali. Možda su vas ponela osećanja tamo gde je trebalo da budete hladni – i obrnuto. Uvek ima onoga što je do vas i što možete da ispravite u sledećem pokušaju.

Neuspeh nije pokazatelj vaše vrednosti

Trenutno ćete imati taj osećaj – da niste dovoljno dobri. Ali, to ne znači da niste vredni i malodušnost je prolazna. Ako niste bili dovoljno dobri, bićete bolji. A možda se samo radilo o tome da niste imali sreće. Zato su tu upornost i istrajnost. I hrabrost. Uspešni nisu prestali dok nisu ostvarili ono što su hteli, a pre toga su mnogo puta omanuli. I znaju da su uspešni zahvaljujući svojim neuspesima, a ne uprkos njima.

Vi ste svoj najveći kritičar

Nikada vas drugi neće tako strogo ocenjivati, kao vi sami sebe. Često ćete dobiti podršku i pohvalu, iako ne osećate da ih sasvim zaslužujete. Ako želite da uspete, potrebno je da utišate tog kritičara u svojoj glavi, kome nikad ništa nije dovoljno dobro. Taj glas nije vaš, to neki autoritet iz vašeg nesvesnog “truje” vaše samopouzdanje (roditelji, porodica, škola?), zato naučite da presretnete taj glas i ućutkate ga, jer vi ste svoj sopstveni autoritet.

Comments