Svako ima svoje viđenje neuspeha (i uspeha)

Vi možete biti nezadovoljni, jer niste ostvarili svoje ambicije do kraja, i niste odmakli daleko na putu ka svojim ciljevima, ali neko drugi vam se može diviti i smatrati vas veoma uspešnom osobom. Pogledajte sebe iz njihove perspektive, ili još bolje, pogledajte nekog svog prijatelja ili bliskog saradnika – da li biste njega smatrali neuspešnim, da je uradio sve što i vi. Ili biste smatrali da zaslužuje poštovanje i da mu sasvim dobro ide?

Smete da se razočarate u sebe

Dozvoljeno vam je malo samosažaljenja, razočaranja u sebe i uznemirenosti što niste postigli cilj koji ste sebi postavili. Ali samo malo, koliko da osetite i priznate sva ta osećanja, jer ona traže prihvatanje – da bi mogla da budu prevaziđena.

Realna situacija je da je neuspeh prošlost (pa vam treba malo vremena da je prežalite i pustite), a da se moć kreiranja željene budućnosti nalazi u sadašnjem trenutku. I zato, malo patite, a onda se saberete, preispitate, vidite šta ste naučili iz poraza i krenete u novo osvajanje.

Možete uspeti u jednom, a propasti u nečemu drugom

Teško je, ako ne i nemoguće biti uspešan na svim životnim poljima. Možda ne dostižete profesionalni uspeh i veliku zaradu, ali imate skladan ljubavni i porodični život (i drugi vas smatraju srećnijim od većine). Ili obrnuto, možda gazite putem karijere trista na sat, radeći posao koji volite, imate svoj stan, automobil i sav onaj luksuz koji prati poslovni uspeh, ali ne uspevate da ostvarite stabilnu ljubavnu vezu. I opet, ima onih koji vas smatraju srećnijim od većine. Dakle, ako se osećate neuspešno u jednoj životnoj oblasti, prihvatite kompenzaciju koju vam nudi ona druga (treća i peta) oblast u kojoj ste uspešni.

Uspeh traži još uspeha

Kad ostvarite jedan cilj, postavićete sebi sledeći i stalno tako. Kad dostignete određenu zaradu, želećete da ostvarite veću, kad se uselite u novi stan, posle nekog vremena ćete hteti veći i na boljem mestu. Ispunjenje cilja stvara prazninu, koja zahteva postavljanje i ispunajvanje novog cilja, ali stvara i iluzorno osećanje da ne postižete dovoljno. To je onaj kritičar u vašoj glavi, koji vam servira iluzije. Zastanite i proslavite svaki svoj uspeh, vrednujte ga i uživajte u njemu, pre nego što krenete u osvajanje novih pobeda.

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević

 

Comments