Zvuči sumanuto, ali dokazano je eksperimentom – muškarci misle da ih alkohol čini privlačnima i što više piju, osećaju se sve neodoljivije. To ne može da bude dalje od istine, potvrdiće vam svaka žena, jer je svaka imala iskustva sa pripitim i pijanim muškarcima koji je “startuju” i nije im jasno zašto su bili tako grubo odbijeni. Kako je onda moguće da muškarci osećaju sve više samopouzdanja i sve su ubeđeniji u svoju privlačnost, dok im se šanse sve više smanjuju sa svakim gutljajem pića? Pripit muškarac je možda simpatičan (ako je simpatičan i dok je trezan), ali više izaziva sažaljenje i brigu, nego bilo koje drugo osećanje. Žena kojoj se udvara neko ko se klati (preteći da joj prospe piće u krilo), zapetljava jezikom i bori se sa rečima i oseća se na alkohol, oseća želju da mu kaže (a često to i učini) “u redu, sladak si, možemo da se vidimo kad budeš trezan” ili da mu da brižan savet (a često i to učini) “kasno je, trebalo bi da krenemo svako svojoj kući, hoćeš da ti pozovem taksi?”. Ako i uspe da registruje njeno pokroviteljsko ponašanje i da se pobuni, probijajući se kroz maglu alkoholnih isparenja, ostaviće pre utisak očajnika, nego osvajača.

Ovim fenomenom su se pozabavili francuski istraživači, koji su sproveli eksperiment na američkom Univerzitetu u Ohaju, a rezultati su objavljeni u britanskom stručnom časopisu “Psihološkom žurnalu”.

Istraživači su najpre testirali 19 mušterija jednog bara koje su pozvali da na skali od 1 do 7 ocene svoju privlačnost, inteligenciju, originalnost i humor, a zatim su im izmerili nivo alkohola u krvi.

Rezultati ovog preliminarnog istraživanja, bili su očekivani. Oni koji su imali viši nivo alkohola u krvi, sebe su ocenili bliže sedmici – zapravo, najviše su ocenili svoju privlačnost.

Comments