Nastavak istraživanja obavljen je u laboratorijskim uslovima na 94 muškaraca. Jedan deo ispitanika dobio je alkoholno piće, drugi placebo, odnosno piće za koje su mislili da sadrži alkohol, dok je treća grupa pila alkohol, a da to nije znala. Ispitanici su zatim dobili zadatak, kao i u preliminarnom istraživanju, da ocene svoju privlačnost.

Pokazalo se da su visoke ocene sebi dali ispitanici iz grupe koja je pila alkohol, jednako kao i iz grupe koja je mislila da pije alkohol, dok su mnogo skromnije mišljenje o sebi pokazali oni koji su pili alkohol, a da to nisu znali.

Istraživanje je dokazalo da samopouzdanje muškaraca podiže i samo ubeđenje da piju alkoholno piće i potvrdilo da je ovo društveni i kulturni fenomen. Ubeđenje da alkohol podiže samopouzdanje, da nam pomaže da se opustimo i predstavimo u najboljem svetlu, uvreženo je u zapadnjačkoj kulturi.

Ne mislite li da je ovo poražavajuće za muški svet? Da li stvarno verujete da vam alkohol pomaže da se oslobodite? Šta je ono što vas sputava? Pada li vam na pamet da angažujete nekog da vam podmeće lažna pića, kako biste bili samouvereniji, a da ne morate stvarno da se napijete? Ili da malo poradite na svojim uverenjima i kulturnim predrasudama?

Ono što je sigurno, jeste da žene ovaj fenomen posmatraju sa nelagodnošću i sažaljenjem – još jedna (opšteprihvaćena) muška slabost sa kojom moraju da se suočavaju.

Izvor fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević

Comments